Uzayda fare embriyoları üretildi

İnsanların uzayda koloniler kurmasına ilişkin fikirler bilim kurgu gibi gelse de, uzayda yaşamın başlangıcına dair ciddi araştırmalar başladı bile. Farelerle yapılan bir araştırmada, dünyanın dışındaki mikro yer çekimi ortamında yeni bebekler doğup doğamayacağı sorusuna yanıt arandı…

Büyütmek için resme tıklayın

Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 400 kilometre yükseklikte, yörüngede bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu'nun mikro yerçekimi ortamında ilk kez memeli embriyoları uzayda yetiştirildi.

Yamanashi Üniversitesi'nden moleküler biyolog Teruhiko Wakayama tarafından tasarlanan ve yönetilen deneyde elde edilen sonuçlar, fare embriyolarının uzay ortamında hayatta kalabileceğini gösteriyor. En azından başlangıçta…

Uzay yolculuğunda gebelik mümkün mü?

Çalışma hakkında New Scientist'e konuşan Wakayama, “Gelecekte Mars'a yapılacak bir yolculuk sırasında hamilelik olasılığı var. Çünkü oraya seyahat etmek altı aydan fazla sürecek. O zaman geldiğinde güvenli bir şekilde çocuk sahibi olabileceğimizden emin olmak için araştırmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Aslında bir memeli fetüsünün mikro yerçekiminde gelişip gelişemeyeceği sorusu bilim insanlarının bir süredir sorduğu bir soruydu. 2009 yılında Wakayama liderliğindeki bir ekip, simüle edilmiş mikro yerçekiminin embriyonik gelişim üzerinde zararlı bir etkisi olduğunu tespit etmişti. Yumurtalar mikro yerçekiminde döllenebiliyordu, ancak döllenmiş yumurtaların implantasyonunun (rahime yerleşmesi) başarı oranı düşüktü.

Ancak bir gebeliğin birçok önemli bileşeni var. Bu nedenle ekip son araştırmada döllenme veya implantasyona değil, embriyonun erken gelişimine odaklandı. Araştırmacılar fare embriyolarını dölleyip iki hücre aşamasına kadar geliştirdi, dondurdu ve astronotlar tarafından bu amaç için özel olarak tasarlanmış bir makinede çözülüp kültürlenmeleri için Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderdi.

Astronotlar dört gün boyunca embriyoları geliştirdi ve deneyin sonunda dünyaya geri gönderilmek ve Wakayama'nın ekibi tarafından analiz edilmek üzere paraformaldehit adlı koruyucu bir kimyasal içinde muhafaza etti.

Araştırmacılar, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda embriyoların hayatta kalma oranının dünyadaki hayatta kalma oranından daha düşük olduğunu, ancak hayatta kalan embriyoların normal şekilde geliştiğini tespit etti.

Hayatta kalma oranı uzayda önemli ölçüde daha düşük olmasına rağmen, yine de ümit verici bir işaret. Ayrıca, uzaydaki düşük hayatta kalma oranına katkıda bulunabilecek yerçekimi dışında faktörler de var.

Mümkün olup olmaması bir yana, uzayda hamileliğin tavsiye edilebilir olup olmadığını belirlemek için hala yapılması gereken çok iş var. Araştırmada uzayda dünyadakinden çok daha yüksek olan radyasyonun etkileri de dikkate alınmadı. Gelişim ise blastosist aşamasında durduruldu. Rahim içindeki gelişimin farklı sonuçlara yol açıp açmayacağı bu aşamada bilinmiyor…

Araştırmadan elde edilen sonuçlar iScience dergisinde yayınlandı.

30 Eki 2023 - 18:30 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.