Bir telefon pilinin ömrünü, üretim yaşı ve kimyasal yaşı dahil olmak üzere bir dizi etken belirler. Pilin kimyasal yaşı, sıcaklıktaki dalgalanmalar, şarj ve deşarj oluş biçimi ve genel kullanım gibi değişkenler nedeniyle pilin kademeli olarak bozulmasını ifade eder.
Zaman içinde lityum-iyon pillerin kimyasal yaşlanması şarj kapasitesini, pil ömrünü ve performansını azaltır.
Apple tarafından paylaşılan bilgi şu şekilde: Normal bir [iPhone] pili, normal koşullar altında çalışırken 500 tam şarj döngüsünde orijinal kapasitesinin %80'ine kadarını koruyacak şekilde tasarlanmıştır.
Araştırmalar, 2019 yılın piyasaya sürülen bir akıllı telefon pilinin %80 kapasitenin altına düşmeden önce ortalama 850 tam şarj/deşarj döngüsü geçirebileceğini gösterdi. Bu, yaklaşık iki ila üç yıllık kullanımdan sonra başlangıçtaki pil kapasitesinin yalnızca %80'inin kullanılabilir hale geldiği şeklinde de düşünülebilir. Bu eşikten sonra pil gözle görülür şekilde daha hızlı tükenmeye başlar.
Telefonunuzu gece boyunca şarj etmek zararlı mı?
Yeni nesil akıllı telefonların birçoğu, 30 – 120 dakika arasında tamamen şarj olabilir. Şarj süreleri, cihazınızın pil kapasitesine (daha büyük kapasiteler daha fazla zaman gerektirir) ve şarj cihazınızın ne kadar güç sağladığına bağlı olarak değişir.
Telefonunuzu gece boyunca şarj etmek sadece gereksiz olmakla kalmaz, aynı zamanda pilin eskimesini de hızlandırır. Pilinizin ömrünü en üst düzeye çıkarmak için tam şarj döngülerinden (%0-%100 arası) kaçınılmalıdır.
Samsung tarafından paylaşılan bilgi şu şekilde: Pilinizi çok sık %100'e kadar şarj etmek pilin genel ömrünü olumsuz etkileyebilir.
Benzer şekilde, iPhone'ları uzun süre tam şarjda tutmak pil sağlığını tehlikeye atabilir.
Tam şarj yerine, pilinizi %80'e kadar şarj etmeniz ve %20'nin altına düşmesine izin vermemeniz önerilir.

Telefonun şarjı aşırı dolabilir mi?
Teorik olarak, lityum-iyon pillerin aşırı şarj edilmesi mümkün. Bu, pilin aşırı ısınması ve alev alması gibi güvenlik risklerine yol açabilir. İyi haber şu ki, modern telefonların çoğunda bataryanın %100'den daha fazla şarj olmasını otomatik olarak durduran ve aşırı şarjdan kaynaklanabilecek herhangi bir hasarı önleyen dahili bir koruma vardır.
Bununla birlikte, gece boyunca şarja konan bir telefonun pili, arka planda çalışan uygulamalar nedeniyle her %99'a düştüğünde, "sızma şarj" durumu söz konusu olacaktır. Bunun anlamı, telefonun tam şarj durumunu korumak için tekrar şarj olmaya başlamasıdır.
Sızma şarj durumu pili zamanla yıpratabilir. Bu yüzden birçok üretici bunu düzenleyen özelliklere sahiptir. Apple'ın iPhone'ları %80'den sonra sınırlandırmak için bir özellik sağlıyor. Samsung'un Galaxy telefonları ise şarjı %85'te sınırlama seçeneği sunar.
Telefonunuz şarj olurken patlayabilir mi?
Akıllı telefonunuzun şarj nedeniyle patlaması, özellikle de artık çoğu telefon aşırı şarja karşı otomatik korumaya sahip olduğundan pek olası değildir.
Yine de geçmiş yıllarda telefonların beklenmedik bir şekilde patladığına dair bazı vakalar oldu. Bunlar genellikle üretim hataları, düşük kaliteli donanım veya fiziksel hasar sonucu meydana gelir.
Lityum-iyon telefon bataryaları, şarj sırasında oluşan ısı dağılamadığında aşırı ısınır. Bu durum yanıklara neden olabilir veya başka sorunlara yol açabilir. Ayrıca, bu piller 0°C ila 40°C sıcaklık aralığında etkili bir şekilde çalışır. Daha yüksek ortam sıcaklıklarında genleşerek yangına veya patlamaya neden olabilir.
Yanlış, hatalı veya düşük kaliteli bir şarj cihazı veya kablo kullanılması da aşırı ısınmaya, yangın tehlikesine ve telefonun hasar görmesine neden olabilir.
Pilinizin ömrünü nasıl uzatabilirsiniz?
Temkinli bir yaklaşım benimsemek bataryanızın daha da uzun süre dayanmasını sağlar. İşte telefonunuzun pilini korumanın bazı yolları:
- Üreticinin pil verimliliği geliştirmelerinden faydalanmak için en son yazılım güncellemelerini yükleyin
- Yan sanayi şarj cihazlarındaki güç dağıtımı (amper, volt ve watt) farklı olabilir veya gerekli güvenlik standartlarını sağlamıyor olabilir. Bu nedenle orijinal veya sertifikalı şarj cihazları kullanın
- Telefonunuzu yüksek sıcaklıklara maruz bırakmaktan kaçının
- Şarjınızı tam kapasitenin %80'i ile sınırlayın ve %20'nin altına düşmesine izin vermeyin
- Telefonunuzu gece gibi uzun süreler boyunca şarjda bırakmayın. Pil %100'e ulaştığında şarjdan çıkarın
- Telefonunuzu şarj olurken iyi havalandırılan bir alanda tutun. Şarj aletine takılıyken telefonunuzu veya şarj cihazını bir battaniyenin, yastığın veya vücudunuzun altına koymaktan kaçının
- Pil sağlığınızı izleyin ve şarjın aşırı zaman alması veya hızlı boşalması gibi olağandışı eğilimleri belirlemek için kullanın
- Telefonunuzun aşırı ısındığını veya arka kısmında şişkinlik ya da şişlik olduğunu fark ederseniz, kontrol ve onarım için yetkili bir servis merkezine başvurun
Bu makalenin orijinali, Creative Commons lisansı altında The Conversation’da yayınlandı. Orijinal makaleyi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.