Bilim insanları, yeni bir karbon negatif gıda kaynağı geliştirmenin peşinde!

İngiltere’deki Stirling Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından yürütülen bir proje ile, yeni bir ‘karbon negatif’ gıda kaynağı geliştirilmesi hedefleniyor. Eğer denemeler başarılı olursa, tüm dünyada uygulanabilecek ve iklim değişikliği mücadelesine katkıda bulunacak bir gıda kaynağının yanında binlerce istihdam sağlanacak…

Haber albümü için resme tıklayın

Halihazırda İngiltere’deki büyük gıda üretiminin tamamı sera gazı yayıyor ve ülkenin karbon ayak izine katkıda bulunuyor. Hhükümet ise ‘Net Sıfır’ hedeflerine ulaşılmasını sağlayacak ve ithalata aşırı bağımlılığı ortadan kaldıracak yeni gıda kaynaklarının peşinde.

Stirling Üniversitesi uzmanları tarafından daha önce yapılan bir araştırmada, protein açısından zengin mantarlar elde etmek için ağaçların yanına mantar ekmenin hektar başına yılda 12,8 tona kadar karbon yakalayabileceği ortaya konmuştu.

Taze halde tüketilebilen ya da başka ürünlere dönüştürülebilen bu ürün, dünya çapında yılda yaklaşık 19 milyon insan için besleyici bir gıda kaynağı üretme potansiyeline sahip. 

Proje kapsamında yeni ağaçların kökleri, yenilebilir mantarlarla kaplanacak

Şimdi, Stirling Üniversitesi ve trüf mantarı üreticisi Mycorrhizal Systems Ltd firması, Bute adlı bir adada iki yıllık bir denemeye başladı. Çalışma kapsamında araştırmacılar yeni ağaçların kök sistemini yenilebilir mantar üreten mantarlarla kaplayacak. Devlet destekli girişim bir ekip çevresel faydaları ve daha geniş ekonomik etkileri değerlendirecek.

Mycorrhizal Systems'in kurucusu Profesör Thomas, “Bu, geniş ölçekte gerçekleştirildiği takdirde evsel gıda üretimini artıracak, ağaç dikimini teşvik edecek ve iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeye yardımcı olacak, ezber bozan bir fikir. Proje; arazi kullanımı çatışmasını ele alarak, aksi durumda gıda üretilmeyecek arazilerden kalori içeren bir çıktı oluşturarak, bu önceliklere katkıda bulunacak ve projeye dahil edilen her 1.000 hektar ağaçlandırma için İngiltere gıda üretiminde 1.000 tonluk net bir artış sağlayacak” dedi.

Test edilecek sistem, mevcut gıda üretimiyle tamamen zıt

Araştırmanın yazarlarından olan ve girişimin ortaklarından Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Profesör Alistair Jump ise şunları ekledi:

“Bu proje İngiltere’yi EMF (ektomikorizal mantar) teknolojisinde ön sıralara yerleştirecek. Araştırmalar, üretilen her 1 kilogram protein için 406 kg'a varan bir karbon tutma miktarın işaret ederken, biyoçeşitlilik ve koruma hedeflerine de yardımcı oluyor. Bu karbon tutulması, üretim sırasında emisyona neden olan diğer tüm büyük gıda üretim sistemleriyle tam bir tezat oluşturuyor.”

Denemenin başarılı olması halinde, daha sonra yapılacak yaygınlaştırma çalışmaları İngiltere’de yüzlerce, dünya genelinde ise binlerce kişiye istihdam sağlanabilir.

Jump konuya ilişkin şunları söyledi:

İşin büyük bir kısmı kırsal alanlara dağıtılarak istihdam sağlama ve altyapı geliştirme yoluyla olumlu bir sosyo-ekonomik etkiyi destekleyecek. İnovasyon aynı zamanda İngiltere ekonomisine yıllık doğrudan katkı sağlayacak ve dağıtım zinciri yoluyla daha fazla ekonomik fayda ortaya çıkacak.”

21 Eki 2023 - 13:00 - Gıda


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.