İnsanların algılayabildiği 6. tat bulundu!

Mevcut bilimsel literatür, insanların tadabileceği 5 ana tadı tanımlar. Bunlar; tatlı, ekşi, tuzlu, acı ve umamidir. Yeni bir araştırmaya göre, insanların algılayabildiği 6. bir tat daha var.

Haber albümü için resme tıklayın

Henüz adı konulmamış olan bu yeni tat, amonyum klorür adlı bir maddenin algılanmasıyla hissediliyor. Amonyum klorürün dildeki reseptörleri nasıl harekete geçirdiği, Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) ve Colorado Üniversitesi'nden bir ekip tarafından yapılan çalışmada ortaya çıktı.

6. tat, neye benziyor?

Amonyum klorür dilinize temas ettiğinde acı, tuzlu ve biraz ekşi olarak tanımlanan bir tat hissine neden oluyor. Hayvanların bu maddeye verdiği tepkilere ilişkin birçok çalışma yapıldı. Ancak insanların tat alma tomurcuklarının bu maddeye nasıl tepki verdiği şimdiye kadar tam olarak analiz edilmemişti.

Amonyum klorür, ilaçlarda ve gübrelerde kullanılan bir madde. Bunun yanı sıra, bazı Asya ülkelerinde atıştırmalıklara gevreklik katmak için ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde tuzlu meyankökü adı verilen koyu renkli ürünleri tatlandırmak için “salmiak tuzu” olarak da kullanılmaktadır.

USC’de nörobilimci olan Emily Liman, “Eğer bir İskandinav ülkesinde yaşıyorsanız, bu tada aşina olmanız ve sevmeniz muhtemel” diyor.

Araştırma, otopetrin1 (OTOP1) proteininin ekşi tatları tespit etmek için nasıl kullanıldığını ve hücrelerdeki asit seviyelerini nasıl etkilediğini doğrulayan önceki bir çalışmaya dayanıyor. Yeni çalışmada araştırmacılar, bu proteinin amonyum klorürle karşılaştığında ürettiği tepkiyi gösterdi.

Kültürlenmiş insan hücrelerini bir aside ve amonyum klorüre ayrı ayrı maruz bırakan araştırmacılar, OTOP1 reseptörünün her iki uyarıcıya da aynı şekilde yanıt verdiğini gösterdi. Dahası, hayvan testlerinde OTOP1 geni olmayan fareler, içinde amonyum klorür bulunan yiyeceklerin tadına bakmaya aldırmazken, gene sahip olanlar bu maddelerden kaçındı.

Daha önce bilinmeyen bu tepki, insanların algılayabildiği tatlara bir yenisinin eklenmesi anlamına gelebilir. Ancak bunu yapmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Farklı hayvanların amonyum klorüre farklı tepki verdiğini beliren araştırmacılar gelecekte OTOP1 reseptörünün amonyum klorüre nasıl tepki verdiğini ve bu tepkinin türler arasında nasıl değişebileceğini daha ayrıntılı olarak incelemek istiyor.

6. tadın önemli bir işlevi var!

Caenorhabditis elegans solucanı gibi basit canlıların dahi bu tadı tanıyabildiği ve bu nedenle belirli potansiyel yiyecek türlerinden kaçınabildiği düşünüldüğünde, bu tadın algılanmasının işlevi daha iyi anlaşılacaktır. Söz konusu tadın algılanması sayesinde insanların da potansiyel olarak toksik bazı yiyeceklerden kaçınması mümkün hale gelebilir.

Emily Liman, “Amonyum bir şekilde toksiktir. Bu yüzden onu tespit etmek için tat mekanizmaları geliştirmemiz mantıklı” diye konuştu.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Nature Communications dergisinde yayınlandı. 

15 Eki 2023 - 23:00 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.