Ülkemizde her 5 kadından 1'inde rastlanan miyomlar, rahmin düz kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Özellikle üreme çağındaki 25-45 yaş aralığındaki kadınlarda teşhis edilme sıklığı artmaktadır. Bu artış, doğurganlık oranlarının düşmesi ve yüksek östrojen maruziyeti gibi faktörlere bağlanmaktadır. Miyomlar çoğunlukla iyi huylu olmalarına rağmen, nadir durumlarda (%0.1 olasılıkla) kanser hücreleri içerebilirler. Ayrıca rahmin iç duvarında yerleşen miyomlar, embriyonun gelişmesini engelleyebilir ve bu nedenle çocuk sahibi olma yeteneğini olumsuz etkileyebilirler. Erken teşhis ve tedavi, miyomlarla ilgili önemli bir adımdır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihan Kaya, genelde belirti vermedikleri için miyomların çoğunlukla rutin muayeneler sırasında tesadüfen fark edildiklerinin altını çizerek“Dolayısıyla hiçbir yakınma olmasa dahi 21 yaşından itibaren yıllık jinekolojik muayeneler ihmal edilmemeli. Ayrıca miyomlar büyüdüklerinde düzensiz ya da miktarı artmış adet kanamaları, kasık bölgesinde baskı-dolgunluk hissi ve ağrı, sık idrara çıkma, idrarı tam boşaltamama hissi, kabızlık ve erken doyma gibi şikâyetlere yol açarlar. Bu tür sorunlarda da mutlaka hekime başvurmak gerekiyor” dedi.
Miyomların ilaçlar ve açık veya kapalı cerrahi yöntemlerle tedavi edilebildiğini anlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihan Kaya, “Ancak toplumda miyomlar hakkında doğru sanılan pek çok hatalı bilgi mevcut. Gerçeği yansıtmayan bu bilgiler hastaların gereksiz yere endişeye kapılmalarına veya hekime başvurmayarak teşhis ile tedavinin gecikmesine neden olabiliyor” uyarısında bulundu. Doç. Dr. Cihan Kaya, miyomlar ile ilgili doğru sanılan 10 hatalı bilgiyi anlattı, önemli önerilerde bulundu.
Doğru bilinen yanlışlar
"Miyom ameliyatında rahim alınır"
Doğrusu: Miyom ameliyatında rahmin alınması her zaman gerekli değildir. Özellikle hamile kalmayı planlayan kadınlar için rahim korunabilir, ve sadece miyomlar çıkarılabilir.
"Miyom ameliyatı doğurganlığı önler"
Doğrusu: Miyom ameliyatı, yaş, yumurtalık kapasitesi, tüplerde tıkanıklık veya sperm fonksiyonları gibi diğer faktörlere bağlı olmadıkça çocuk sahibi olma yeteneğini etkilemez. Aslında, özellikle rahim iç duvarında yerleşen miyomlar, embriyo gelişimini engelleyebilir.
"Miyom ameliyatı regl olmayı önler"
Doğrusu: Sadece miyomların alındığı bir ameliyat sonrasında, her ay düzenli adet görmeye devam edilir.
"Miyom ameliyatı menopoza yol açar"
Doğrusu: Miyomlar, rahim kaynaklı iyi huylu tümörlerdir. Miyom ameliyatı sonrasında, yumurtalıklardan salgılanan östrojen hormonunda bir azalma görülmez. Miyomlar, yumurtalıklardan bağımsız yapılar olduğu için miyom ameliyatı ile menopoz arasında bir ilişki bulunmaz.
"Her miyom ameliyatla alınmalıdır"
Doğrusu: Herhangi bir şikayet yaratmayan miyomlar sadece düzenli takip gerektirir. Ancak, adet düzensizliği, anemi, sık idrara çıkma, kabızlık, ağrı kesicilere yanıt vermeyen ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen ağrı, ya da çocuk sahibi olma konularında sorunlar yaratıyorsa cerrahi müdahale gerekebilir.
"Miyom ameliyatı risklidir ve zordur"
Doğrusu: Ameliyatın zorluğu ve süresi, miyomların sayısı, boyutu ve konumuna bağlı olarak değişebilir. Günümüzde, açık cerrahi, histeroskopi, laparoskopi (kapalı ameliyat), robot destekli cerrahi veya vNOTES (kesisiz vajinal laparoskopik cerrahi) gibi yöntemlerle miyomların başarılı bir şekilde çıkarılması mümkündür.
"Rahmin alınması cinsel isteksizliğe yol açabilir"
Doğrusu: Sadece rahmin alınması ve yumurtalıkların korunması cinsel fonksiyonlarda değişikliğe neden olmaz. Cinsel isteksizlik, birçok farklı faktöre bağlı olarak kadın ve erkeklerde gelişebilir.
"Tüm miyomlar menopozda küçülür"
Doğrusu: Miyomlar östrojen hormonuna bağımlıdır. Menopoz dönemiyle birlikte östrojen seviyeleri düşer, bu nedenle miyomlar kısmen küçülebilir. Ancak bu, her hasta için geçerli değildir. Menopoz süreci kadınlarda farklı sürelerde gerçekleşebilir. Dolayısıyla, organ basısı şikayetleri, düzensiz adet kanamaları veya hızla büyüyen miyomlar gibi sorunları olan hastalar için menopozu beklemek önerilmez.
"Rahmin alınması rahim sarkması yapar"
Doğrusu: Rahmin alınması, uygun cerrahi tekniklerle sarkmayı engelleyebilir.
"İlaçlar uzun süre kullanılabilir"
Doğrusu: Uzun süre ilaç kullanımı, yan etkileri nedeniyle önerilmez. Yan etkileri göz önünde bulundurun.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.