AB, temiz hava için uçuşlara da el attı!

Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen yönetmelik uyarınca, 2025 yılından itibaren uçuşların çevreye etki bakımından performansını gösteren etiket oluşturulması öngörülüyor. Bu etiketler sayesinde havayolu şirketlerinin, uçuşlarının yol açtığı karbon ayak izini ve kilometre başına düşen CO2 verimliliğini gösterebilmesi sağlanacak. Böylece yolcular, havayollarının aynı rota üzerindeki uçuşlarını çevresel performans açısından karşılaştırabilecekler.

Haber albümü için resme tıklayın

Biyo-yakıtlar ve hidrojen gibi sürdürülebilir yakıtların havacılık sektöründe kullanımını artırmayı amaçlayan yeni yönetmelik (ReFuelEU Aviation) Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda onaylandı. AB Konseyi tarafından da onaylanan düzenleme, AB Resmi Gazetesi'nden yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Havacılık sektörünün emisyonlarını azaltmak için sürdürülebilir havacılık yakıtlarının kullanılmasını teşvik etmeyi amaçlayan yönetmelik önerisi, AB’nin sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyesine göre en az %55 oranında azaltma ve 2050'ye kadar iklim nötr olma hedefini içeren “Fit For 55” yasa paketi kapsamında sunulmuştu.

Sürdürülebilir Yakıtlar

Havacılık sektörünün emisyonlarını azaltmak için sürdürülebilir havacılık yakıtlarının kullanılmasını teşvik etmeyi amaçlayan düzenlemenin ana noktalarından bazıları şöyle:

• 2025 yılından itibaren jet yakıtı karışımının en az %2'sinin yeşil yakıtlardan oluşması ve bu oranın her beş yılda bir artırılmasını zorunlu hale getiriyor. 2030 yılında %6'ya, 2035'te %20'ye, 2040'ta %34'e, 2045'te %42'ye ve 2050'de %70'e ulaşılması hedefleniyor.

• "Sürdürülebilir havacılık yakıtları" terimi sentetik yakıtlar, tarım veya ormancılık artıklarından üretilen bazı biyoyakıtlar, algler, biyo-atıklar, kullanılmış yemeklik yağlar veya bazı hayvansal yağları içerecek şekilde tanımlanıyor. Geri dönüştürülmüş jet yakıtları da "yeşil" olarak kabul ediliyor ancak, palmiye ve soya ile bazı gıda ürünlerinden üretilen yakıtlar yeşil olarak sınıflandırılmıyor.

• 2025 yılından itibaren uçuşların çevreye etki bakımından performansını gösteren etiket oluşturması öngörülüyor. Bu etiketler sayesinde havayolu şirketlerinin, uçuşlarının yol açtığı karbon ayak izini ve kilometre başına düşen CO2 verimliliğini gösterebilmesi sağlanacak.

Böylece yolcuların, farklı havayollarının aynı rota üzerindeki uçuşlarını çevresel performans açısından karşılaştırabilmelerine olanak sağlanması amaçlanıyor.

10 Eki 2023 - 12:37 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.