Bennu Gök taşından gelen örnek, araştırmacıları neden şaşırttı?

NASA, Bennu'dan topladığı asteroit tozunu kamuoyuna gösterme konusunda son derecede isteksiz. Ancak paylaştıkları ipuçları bunun çok zorlu olacağının bir işareti…

Haber albümü için resme tıklayın

Osiris-Rex sondası 2016'daki fırlatılışından dört yıl sonra Bennu asteroidine inmiş ve NASA'nın tahminine göre kayalık yüzeyinden yaklaşık 250 gram kadar toz toplamıştı.

Yedi yıl süren bir uzay yolculuğu, pazar günü bir NASA kapsülünün ABD'nin Utah eyaletindeki çöle inmesiyle sona erdi. Başarılı bir şekilde tamamlanan uzay görevi ile, şimdiye kadar toplanan en büyük gök taşı örnekleri dünyaya getirildi…

NASA tarafından yayınlanan bir blog yazısına göre, ilk örneğin işlenmesi beklenenden daha yavaş ilerliyor. Bunun nedeni ise Göktaşından gelen örneğin bulunduğu teneke kutunun içini ve örnek toplama kafasının dışını kaplayan çok fazla Bennu tozu olması. Bu da sökme işlemini ekibin düşündüğünden daha zor hale getiriyor.

NASA'nın Johnson Uzay Merkezi'nden OSIRIS-REx küratör yardımcısı Christopher Snead, “Yaşanabilecek en iyi, sorun' çok fazla örnek olması ve bunları toplamanın beklediğimizden daha uzun sürmesi. TAGSAM kafasının [örnek almayı sağlayan robotik kol] dışında bol miktarda örnek var. Tüm bu malzemenin orada olması gerçekten muhteşem” diye konuştu.

‘Fazla örnek’ miktarı, beklenenden fazla çıktı

TAGSAM, Dokun ve Git Örnek Alma Mekanizması’nın (İng. Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism) kısaltmasıdır. OSIRIS REx'in uzanıp asteroid Bennu'dan bir miktar toprak aldığı ve 7 yıllık destansı bir görevin ardından Eylül ayı sonunda Dünya'ya teslim edilen robotik kolu ifade etmektedir.

TAGSAM kafası, OSIRIS-REx'in başka bir asteroide giderken uçarken Dünya'ya bıraktığı örnek kutusuna mühürlendi.

Numunenin büyük bir kısmı kapalı kalan TAGSAM kafasının içinde yer alıyor. Ancak, üç yıl önce örnek toplandıktan sonra kafa kutuya yerleştirilmeden önce, bilim insanları kafadan toz parçacıklarının sızdığını gördüler. Bu yüzden 26 Eylül'de kapağı çıkardıklarında kutuda bir miktar toz bulmayı bekliyorlardı.

Ancak buldukları miktar, beklemedikleri kadar çoktu. Tozun bir kısmı, Bennu'nun kabaca neyden yapıldığını bulmak için ilk hızlı analizi yapan NASA bilim insanlarına teslim edildi. Bu toplu örneğin TAGSAM kafasından alındığında devam eden araştırmalar için sağlam bir temel sağlayacağı düşünülüyor.

Sonuçlar 11 Ekim’de açıklanacak

İlk analiz taramalı elektron mikroskobu, kızılötesi ölçümler ve X-ışını kırınımı analizlerini kapsıyor. NASA, sonuçları ve numunenin ilk görüntülerini açıklamak üzere 11 Ekim'de saat 11:00 ET'de bir basın toplantısı düzenleyecek.

Bununla birlikte bu aşamada ayrıntılı bir bilimsel bilgi verilmeyecek, bunun daha fazla zaman alması bekleniyor. Abu açıklamanın bize Güneş Sistemi'nin doğuşu hakkında çok şey ortaya koyması beklenen bir bileşime sahip olan küçük, karbon bakımından zengin asteroit hakkında bazı temel bilgiler vermesi bekleniyor.

NASA, TAGSAM kafasının içinde tahmini 250 gram Bennu tozunun beklediğini, ancak bunun açılmasının biraz daha zaman alacağını söylüyor. Önümüzdeki haftalarda konteyner, sökme işleminin güvenli bir şekilde tamamlanabilmesi için yeni ve özel bir eldiven kutusuna taşınacak.

12 Eki 2023 - 16:00 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.