Diş ipi kullanmanın en iyi yolu ne?

Geçmişte yapılan birçok araştırma, çoğu kişinin düzgün bir şekilde diş ipi kullanmadığını ortaya koydu. Peki bunu nasıl düzeltebiliriz? Diş ipi nasıl kullanılmalı?

Haber albümü için resme tıklayın

Diş ipinin hatalı bir şekilde kullanılması, diş etlerinin kanamasına neden olabilir. Bu oldukça rahatsız edicidir. Bazı kişiler ise duyusal zorluklar nedeniyle diş ipi kullanmakta zorlanabilir.

Tufts Üniversitesi’nde periyodontoloji uzmanı olan Irina Dragan, “Bazen hastaların yanlış diş ipi kullanımıyla diş eti çizgisini travmatize ettiğini görüyoruz. Bu hata, diş etini keserek yarıklar oluşturabilir ve diş eti çekilmesine yol açabilir” diyerek uyarıda bulundu.

Tufts Üniversitesi'nden Dragan ve birkaç meslektaşı, iltihap belirtisi olan diş eti kanamasını azaltmanın yolunu bulmak için diş ipi kullanımını test etti.

Diş ipi neden kullanılır?

Diş ipi kullanmanın amacı, ağız mikroplarının oluşturduğu biyofilm tabakalarını bozmaktır. Vücudumuzun içindeki (ve dışındaki) pek çok yüzey gibi, ağzımızda da hem iyi hem de kötü bakteriler bulunur ve bunlar kan akışımıza daha kolay ulaşabilmek için dişlerimize tutunur.

Vücudumuzun bu istilaya verdiği tepki nedeniyle, kalp ve beyin de dahil olmak üzere başka yerlerde sorunlu iltihaplanmalar meydana gelebilir. Bu sorun hatta kanser ve diyabet gibi hastalıklarla da ilişkilendirilmiştir.

Araştırmacılar, rastgele tek körlü bir klinik çalışmada bir grup gönüllüye bir dizi diş ipi kullanma talimatı verirken, bir kontrol grubu diş ipini bildiği şekilde kullandı.

Tümünde erken diş hastalığı belirtileri bulunan 36 katılımcı, sekiz haftalık deneme süresi boyunca dört kez değerlendirildi. Bu süre zarfında deneme grubunun %88'i diş ipi kullanma tekniğinde ustalaştı. Diş eti kanamalarında yüzde%70'lik bir azalma görülürken, kontrol grubunda sadece %30'luk bir azalma görüldü.

Ara verdikten sonra tekrar diş ipi kullanmaya başlandığında diş etlerinin kanaması normal. Ancak diş ipi doğru kullanıldığında bu durumun kademeli olarak iyileşmesi gerekiyor.

Araştırmayla etkinliği ispatlanan diş ipi kullanma tekniği

Test grubuna öğretilen ‘uyarlanmış yatay-dikey diş ipi tekniği’ (veya AHVFT) aşağıdaki şekildeydi:

  • Yaklaşık 32 cm diş ipi kesin. Avuç içleri birbirine bakacak şekilde, her bir ucu her iki elin yüzük parmağının (dördüncü parmak) etrafına sarın. Her iki el arasında hala yaklaşık 12 cm diş ipi olmalı.
  • Avuç içleri aşağı bakacak şekilde elleri asılı diş ipine doğru katlayın ve diş ipini her iki elin baş ve işaret parmakları arasıyla tutun.
  • Diş ipini kontrol etmek ve diş etini kesmekten kaçınmak için başparmak/işaret parmağını kullanarak diş ipini nazikçe iki dişin arasına yerleştirin. Diş ipini bir dişin yan tarafına doğru itin, ardından "sanki sırtınızı havluyla kuruluyormuşsunuz gibi" yukarı ve aşağı doğru basınç uygularken ipi testere hareketiyle ileri geri hareket ettirin.

Bu tekniği tüm dişlerinizde tekrarlayın.

Aşağıdan bu tekniğin nasıl uygulandığına ilişkin bir videoyu izleyebilirsiniz.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Journal of Dental Hygiene dergisinde yayınlandı.

31 Eki 2023 - 16:00 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.