Dünyada yaşamın sonunu sıcaklar getirebilir

Araştırmacılar bundan milyonlarca yıl sonra sıcakların insanlığı ve muhtemelen bütün memelileri gezegenden silebileceğini ifade etti.

Büyütmek için resme tıklayın

Bilim insanları uzak gelecekte benzeri görülmemiş sıcaklıkların kitlesel bir yok oluş olayına yol açabileceğini ve potansiyel olarak neredeyse tüm memelilerin yok olabileceğini öne sürdü. Nature Geoscience'da yayınlanan ve Bristol Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma, kıtaların birleşerek sıcak, kuru ve çoğunlukla yaşanmaz bir süper kıta oluşturmasının etkilerini görmek için süper bilgisayar iklim modellerini kullandı.

Çalışmada Güneş daha parlak hale geldikçe ve daha fazla enerji yaydıkça Dünya'daki sıcaklıkların önemli ölçüde artacağı öngörüldü. Ek olarak, kıtaların birleşerek bir süper kıta oluşturmasına neden olacak tektonik süreçlerin daha sık volkanik patlamalara yol açacağı, atmosfere büyük miktarda karbondioksit salacağı ve gezegenin daha da ısınmasına neden olacağı değerlendirildi.

Sıcaklıkla birleşen nem dünyayı yaşanmaz hale getirecek

İnsanlar da dahil olmak üzere memelilerin tarihsel olarak aşırı hava koşullarına uyum sağladığı biliniyor, ancak üst sıcaklık toleranslarının nispeten sabit kaldığı da ifade ediliyor. İklim simülasyonlarına göre giderek uzayan aşırı sıcaklara maruz kalmanın üstesinden gelinmesi zaman içinde zorlaşacak ve bu durum gerçekleşirse dünya yaşanmaz bir hale gelecek.

Bilim insanları, öngörüldüğü şekilde oluşacak bir süper kıtanın sıcaklığın 40-50 derece arasında olduğu ve buna yüksek nemin de eşlik ettiği düşmanca bir ortam yaratacağını ifade ediyor. İnsanların ve diğer birçok türün bu sıcak ve nemli ortamda terleme yoluyla vücutlarını serinletemeyecekleri için hayatta kalma mücadelesi verecekleri belirtiliyor.

250 milyon yıl öncesinden net sıfır emisyon hedefi

Çalışma günümüzden yaklaşık 250 milyon yıl sonraki bir gelecek senaryosuna odaklanırken, araştırmacılar sera gazı emisyonlarından kaynaklanan mevcut iklim krizinin ele alınmasının önemini ve mümkün olan en kısa sürede net sıfır emisyona ulaşmanın gerekliliğini vurguluyor.

Araştırmada, uzak gelecekte oluşması beklenen ve Pangea Ultima adı verilen bir sonraki süper kıta için sıcaklık, rüzgar, yağmur ve nem eğilimlerini simüle etmek amacıyla iklim modelleri kullanıldı. Ayrıca fosil yakıt kullanımıyla ilgili insan eylemlerine bağlı olarak bugün milyonda 400 partikülden (ppm) uzak gelecekte 600 ppm'nin üzerine kadar değişen tahminlerle gelecekteki CO2 seviyeleri de dikkate alındı.

Çalışmanın bulguları, güneş sistemimizin ötesindeki gezegenleri (dış gezegenler) ve bunların insanlar için potansiyel yaşanabilirliğini incelerken tektoniğin ve kıtasal düzenlerin de ne kadar önemli olduğunun altını çizdi. Araştırma uzak bir dünyadaki kara kütlelerinin konfigürasyonunun, insan yerleşimine uygunluğunun belirlenmesinde çok önemli bir faktör olabileceğini ortaya koydu. Araştırmanın detayları bu bağlantıda yer alıyor.

Ekli Dosyalar

26 Eyl 2023 - 15:54 - Çevre


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.