Mavi Ay nedir? Ülkemizden ve dünyadan harika Mavi Ay manzaraları

"Mavi Ay", gökyüzündeki olağanüstü bir fenomen olarak pek çok insanın merakını ve ilgisini çeken bir kavramdır. Gökyüzüne baktığımızda ayın farklı evreleri arasındaki değişiklikleri sık sık gözlemleyebiliriz. Ancak "Mavi Ay" terimi, gökyüzünde nadir görülen bir durumu ifade eder. Mavi Ay, genellikle iki tam ay arasında üçüncü bir tam ayın gelmesi durumunda ortaya çıkar. İşte dünyadan ve ülkemizden harika mavi ay manzaraları...

+21
Haber albümü için resme tıklayın

Gecenin örtüsü altında parlayan yıldızlar ve gökyüzünün büyülü renkleri, insanları her zaman kendine çekmiştir. Ancak bazen gökyüzünde gerçekleşen olağanüstü anlar, bize daha da fazla hayranlık ve merakla bakmamızı sağlar. İşte böyle anlardan biri de "Mavi Ay"ın yükseldiği anlardır. İşte harika "Mavi Ay" görüntüleri...

Dolunay isimleri ve aylar

Ocak: Kurt Ay

Ocak ayı boyunca Amerikan yerlileri ve Orta Çağ Avrupalıları, kurtların daha fazla ulumasını nedeniyle bu dolunaya "Kurt Ayı" adını verdiler. Bu ayda yiyecek bulmak daha zor olduğundan, kurtların uluması daha fazla duyulur hale geliyor.

Şubat: Kar Ay

Kuzey Amerika'da Şubat ayının genellikle karlı havalara sahne olması, bu dolunaya "Kar Ayı" adını kazandırdı. Diğer adlandırmalar arasında "Fırtına Ayı" ve "Açlık Ayı" da bulunuyor.

Mart: Solucan Ay

"Solucan Ayı," Mart ayının kışın sonunu işaret ettiği ve solucanlar gibi küçük canlıların toprakta hareket etmeye başladığı döneme atıfta bulunuyor. Bu ay aynı zamanda "Süt Ayı" olarak da adlandırılıyor.

Nisan: Pembe Ay

"Pembe Ay," renginden ziyade Amerikan yerlilerinin Kuzey Amerika ve Kanada'da ilkbaharın başlarında açan pembe çiçeklerden esinleniyor.

Diğer kültürlerde "Yumurta Ayı" ve "Balık Ayı" olarak da anılıyor.

Mayıs: Çiçek Ay

"Çiçek Ayı," Mayıs ayında açan çiçeklerin güzelliğiyle ilişkilendiriliyor. Aynı ay "Tavşan Ayı," "Mısır Ekim Ayı" ve "Süt Ayı" olarak da adlandırılıyor.

Haziran: Çilek Ay

Kuzey Amerika'daki Algonkin kabilesi, bu ayın yabani çileklerin hasat edildiği döneme denk geldiği için "Çilek Ayı" adını verdi.

Ağustos: Mersin Balığı Ayı

Ağustos ayındaki "Mersin Balığı Ayı," Kuzey Amerika'daki bazı kabilelerin mersin balığı avladığı dönemi yansıtıyor. Aynı ay "Tahıl Ayı" olarak da biliniyor.

Eylül: Mısır Ayı

"Eylül ayındaki dolunayın "Mısır Ayı" olarak adlandırılması, sonbahar ekinoksuna yakın bir zamana denk gelmesi ve çiftçilerin gece de hasat yapmasına yardımcı olan parlak dolunayı işaret ediyor.

Ekim: Avcı Ayı

"Ekim Ayı," insanların kış için hazırlık yaptığı ve hayvan avladığı dönemi yansıtıyor. Aynı ay "Hasat Ayı" olarak da anılıyor.

Kasım: Kunduz Ayı

"Kunduz Ayı," kasım ayında kunduzların barajlarını inşa etmeye başladığı zamana denk geliyor. Aynı ay "Ayaz Ayı" olarak da adlandırılıyor.

Aralık: Soğuk Ayı

"Aralık Ayı," soğuk havalara işaret eden bir adlandırmadır. Bu ay ayrıca "Uzun Gece Ayı" ve "Meşe Ayı" olarak da anılıyor.

 

31 Ağu 2023 - 17:20 - Popüler Haberler


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.