Yapay böbrek ile diyaliz tarihe karışacak

Bilim insanları gerçek böbrek hücreleri içeren, insanlara nakledilebilecek ve bağışıklık sistemini tetiklemeyecek bir yapay böbrek sistemi geliştirdi.

Büyütmek için resme tıklayın

Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar, böbrek yetmezliğinin tedavisine yönelik yeni bir yaklaşım geliştirmede önemli bir ilerleme kaydetti. Araştırmada biyoreaktör adı verilen ve insanlara nakledilebilen bir cihaz içinde böbrek hücrelerinin canlılığının sürdürülmesinin mümkün olduğu gösterildi.

Cihaz yaşam için gerekli olan tüm böbrek fonksiyonlarını taklit edebilecek. Nature Communications dergisinde yayınlanan devrim niteliğindeki bu buluş, potansiyel olarak diyalize ya da böbrek nakli sonrası bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırabilir.

Gerçek böbrek hücreleri içeren yapay bir böbrek 

Çalışma Kaliforniya Üniversitesi ile Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi tarafından yürütülen ortak bir çalışma olan Böbrek Projesi'nin önemli bir adımı oldu. Araştırmacıların nihai hedefi, sıvı dengesi ve hormon regülasyonu gibi hayati işlevlerden sorumlu çeşitli böbrek hücrelerini içeren ve insanlara nakledilebilen bir cihaz geliştirmek.

Bir kan filtreleme cihazıyla birleştirilecek olan sistem, böbrek hastalığı tedavisini diyaliz uygulamasının sınırlarının ötesine taşımayı amaçlıyor. Halihazırda böbrek hastalarına uygulanan diyaliz, böbreğin tüm görevlerini yerine getiremiyor, sadece hayatta kalmayı sağlayacak bir önlem olarak kullanılıyor.

Cihaz bağışıklık sistemini tetiklemiyor

Araştırmacılar biyoreaktörü gerçek bir böbreğe benzer şekilde, oksijen ve besinlerin geçişine izin vermek üzere doğrudan kan damarlarına bağlanacak bir yapıda tasarladı. Biyoreaktörün içindeki silikon membranlar, bağışıklık sisteminin cihazdaki böbrek hücrelerine saldırmasını engelliyor.

Çalışmada biyoreaktör içindeki böbrek hücrelerinin, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları gerektirecek bir bağışıklık tepkisini tetiklemeden işleyebildiği başarıyla gösterildi. Bir sonraki adım Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi tarafından belirlenen güvenlik ve etkinlik gereksinimlerin karşılanması için önce hayvanlarda ve sonrasında insanlarda uzun süreli deneyler yapılmasını içeriyor.

İleride yapılacak deneylerle bu yöntemin başarılı olduğu kanıtlanırsa, diyalize daha etkili ve konforlu bir alternatif sağlamanın yanı sıra böbrek nakline olan talebi azaltarak böbrek hastalığı tedavisinde potansiyel olarak devrim yapılabilecek. Çalışmaya bu bağlantıdan ulaşılabiliyor.

Ekli Dosyalar

30 Ağu 2023 - 14:15 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.