Dünya çapında fidye yazılımı yayan ve hassas verileri çalan Spacecolon araç setini analiz eden siber güvenlik şirketi ESET araştırmacıları tarafından, CosmicBeetle olarak adlandırılan Spacecolon operatörleri net bir hedefe sahip olmasa bile en çok Avrupa ülkeleri, Türkiye ve Meksika'da tespit edildi.
Çok sayıda Türkçe terim içeriyor
Spacecolon, hassas bilgileri çalma veya Scarab fidye yazılımını dağıtma yeteneğine sahip bir uzaktan erişim ruva atı olarak hizmet ediyor. CosmicBeetle muhtemelen ZeroLogon’a karşı savunmasız web sunucularını veya kaba kuvvet uygulayabildiği RDP kimlik bilgilerini hedefliyor. CosmicBeetle’ın ScRansom adı verilen yeni bir fidye yazılımının dağıtımına başlayacağı düşünülüyor. Muhtemelen kurban kuruluşlara, savunmasız web sunucuları aracılığıyla veya RDP kimlik bilgilerini kaba kuvvetle zorlayarak sızıyor. Bazı Spacecolon yapıları çok sayıda Türkçe terim içeriyor; bu nedenle, ESET, Türkçe konuşan bir geliştirici tarafından yazıldığına inanıyor.
Geçmişi 2020 yılına kadar uzanıyor
Araştırmalara göre Spacecolon'un geçmişi, en az Mayıs 2020'ye kadar uzanıyor ve faaliyetleri devam ediyor. Spacecolon'un operatörlerine "uzay" ve "scarab" bağlantısını temsil etmesi için CosmicBeetle adını veren ESET telemetrisi tarafından tespit edilen Spacecolon vakaları, İspanya, Fransa, Belçika, Polonya ve Macaristan gibi AB ülkelerinde yüksek yaygınlıkla birlikte tüm dünyayı kapsıyor. Ayrıca Türkiye ve Meksika'da yüksek yaygınlık tespit edildi.
CosmicBeetle, yeni fidye yazılımı ScRansom'un dağıtımını hazırlıyor gibi görünüyor. Spacelogon, sunucuları ele geçirdikten sonra fidye yazılımı yüklemenin yanı sıra saldırganların güvenlik ürünlerini devre dışı bırakmasına, hassas bilgileri çalmasına ve daha fazla erişim elde etmesine olanak tanıyan çok çeşitli üçüncü taraf araçlar içeriyor.

Türkiye ve Meksika’da yüksek yaygınlık tespit edildi
ESET araştırmacısı Jakub Souček, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Spacecolon'un kurbanlarının arasında CosmicBeetle tarafından kullanılan erişim yöntemlerine karşı savunmasız olmalarının dışında herhangi bir benzerlik gözlemlemedik. Hedeflerin odaklandığı alanlar ya da büyüklükleri arasında da herhangi bir örüntü bulamadık. Ancak (tür ve coğrafyaya göre) birkaç isim vermek gerekirse, Spacecolon'u Tayland'da bir hastane ve turizm beldesinde, İsrail'de bir sigorta şirketinde, Polonya'da yerel bir devlet kurumunda, Brezilya'da bir eğlence sağlayıcısında, Türkiye'de bir çevre şirketinde ve Meksika'da bir okulda gözlemledik.”
CosmicBeetle muhtemelen ZeroLogon güvenlik açığına karşı savunmasız olan web sunucularını ya da kaba kuvvet uygulayabildiği RDP kimlik bilgilerine sahip olanları hedeflliyor. Spacecolon ayrıca operatörlerine arka kapı erişimi de sağlayabiliyor. CosmicBeetle kötü amaçlı yazılımını gizlemek için kayda değer bir çaba göstermiyor ve ele geçirilen sistemlerde çok sayıda iz bırakıyor.
Yeni bir fidye yazılımı geliştiriliyor
CosmicBeetle savunmasız bir web sunucusunu ele geçirdikten sonra, kullandığı ana Spacecolon bileşeni olan ScHackTool'u konuşlandırıyor. Saldırıları büyük ölçüde aracın GUI'sine ve operatörlerinin aktif katılımına dayanıyor. Uygun gördükleri şekilde talep üzerine sızdıkları makineye ek araçlar indirmelerine ve çalıştırmalarına olanak tanıyor. CosmicBeetle eğer hedefin değerli olduğunu düşünürse, ScInstaller'ı dağıtabilir ve daha fazla uzaktan erişim sağlayan ScService'i yüklemek için kullanabilir. CosmicBeetle'ın dağıttığı son yük Scarab fidye yazılımının bir varyantı. Bu varyant dahili olarak pano içeriğini izleyen ve kripto para cüzdanı adresi olabileceğini düşündüğü içeriği saldırgan tarafından kontrol edilen bir adresle değiştiren bir kötü amaçlı yazılım türü olan ClipBanker'ı kullanıyor.
Türkiye'den VirusTotal'e yüklenen örneklere bakarsak yeni bir fidye yazılımı ailesi geliştiriliyor. ESET Research, ScRansom adını verdiği bu yeni fidye yazılımın Spacecolon ile aynı geliştiriciler tarafından yazıldığından neredeyse emin. ScRansom tüm sabit, çıkarılabilir ve uzak sürücüleri şifrelemeye çalışıyor. Bu fidye yazılımının yaygında dağıtıldığı gözlenmezken, hala geliştirme aşamasında olduğu düşünülüyor.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.