Çok sayıda faydası olan susam yağı, cilt, saç ve içsel sağlık için kullanılabilir bir yağdır. Susam yağı, deriye, cilde ve saçlara uygulanabileceği gibi içilerek de faydalarından yararlanılabilir. Ayrıca unutkanlık gibi durumların giderilmesine yardımcı olabilir.
Susam yağının faydaları nelerdir?
Saymakla bitmeyen susamın faydalarından bazıları aşağıdaki gibi olacaktır;
- Mineral, vitamin ve antioksidan gibi bileşenleri içerisinde bulunduran susam yağı, bağışıklık sistemini güçlü hale getirerek hastalıklara karşı dirençli olmaya yardımcı olur.
- Cilt üzerinde bulunan yara ve yanıkların tedavisi için kullanılan susam yağının içerisinde bulunan E vitamininden ötürü hücre yenilenmesinin meydana geldiğini söylemek mümkündür.
- Kan şekerini düzenler. Bu özelliği sayesinde susam yağı, şeker hastaları için kullanılan bitkisel bir tedavidir.
- Dişleri fırçalama öncesinde dişlere uygulanan susam yağının, diş beyazlatma özelliği bulunur.
- Güneşin zararlı ışınları için kullanılan susam yağı, güneş koruyucusu olarak kullanılmaktadır.
- Ağrı kesici özelliği bulunan susam yağının, antibakteriyel özellikleri de vardır.
Susam yağı nelere iyi gelir?
Susam yağı, tarih boyunca kullanımı olan bir yağdır ve pek çok faydası vardır. Geleneksel bilgilere göre saçlardan cilt bakımına kadar geniş bir yelpazede kullanılır. Susam yağı, saç dökülmesi, parlaklık kazandırma, kansere karşı koruma, sindirim düzenleme gibi konularda faydalı olabilir. Aynı zamanda besinlerde de kullanılabilir ve özellikle Asya mutfağında sıkça tercih edilir.
Susam yağı içeriğindeki E vitamini ve antioksidanlar sayesinde yaşlanma belirtilerini azaltabilir. Cilde yapılan 5 dakikalık masaj, cildin genç ve canlı görünmesine katkı sağlayabilir. Ayrıca cilt enfeksiyonlarına da olumlu etki edebilir.
Saç derisindeki kaşıntıyı önlemede etkili olabilir ve düzenli kullanımda kepek oluşumunu azaltabilir. Saç dökülmesine karşı da olumlu etkileri bulunur.
Susam yağı, sesamol ve sesamin gibi doymamış yağlar içerir. Bu yağ asitleri, kalp ve damar sağlığını korumada yardımcı olabilir, kalp hastalıkları riskini azaltabilir.
Kemik sağlığını destekleyerek osteoporoz riskini azaltabilir.
Ateroskleroz riskini düşürmeye yardımcı olabilir ve kolesterol düzeylerini olumlu yönde etkileyebilir.
Zengin bir mineral kaynağı olan susam yağı, bakır, çinko ve kalsiyum içerir, bu da sağlıklı diş ve kemik gelişimi için önemlidir.
Susam yağı nasıl kullanılır?
Her bitkisel yağda olduğu gibi bu yağında çok fazla tüketilmesi olumsuz durumlara yol açabilir. Alerji, kilo alma gibi problemlerin ortaya çıkması mümkündür. Bu yüzden susam yağının gün içerisinde 1 çay kaşığını geçmeyecek biçimde kullanılması ve tüketilmesi tavsiye edilir. Bununla beraber herhangi bir rahatsızlığı bulunan ve bunun adına ilaç kullanan bireylerin susam yağın tüketmeden doktora danışması önemli olacaktır.
Saç Bakımında Susam Yağı Nasıl Kullanılır?
Saç bakımı için susam yağının kullanılması fayda sağlayacaktır. Susam yağıyla saç derisine masaj yapmak, kan dolaşımının hızlanmasını sağlayacaktır. Bu durum da saç köklerinin daha iyi beslenmesine olanak sağlayacaktır. Saçlar sağlıklı ve hızlı bir biçimde uzayacaktır. Susam yağı, saç kırıklarını önler ve saç diplerinde mantarın oluşması engeller. Susam yağı saçların parlamasına da yardımcı olur.
Susam Yağının Kepek İçin Kullanılması
Birçok kişi, saçın derisinde oluşan kepeklerden şikayetçi durumdadır. Saç derisinde oluşan kepeklenmenin önlenmesi adına hafta içerisinde iki defa saç derisine susam yağı uygulanması ve masaj yapılması tavsiye edilmektedir. Bununla beraber sabah saatlerinde saçlar, susam yağı ilave edilen su ile yıkanmalıdır. Bu uygulama kepekleri yok edecektir.
Susam Yağının Cilde Olan Yararları
Susam yağı içerisinde bol oranda çinkoyu bulundurur. Çinko, cilt sağlığı adına çok önemlidir. Susam yağı, cildin yenilenmesinde büyük rol oynar. Bunun dışında susam yağı cilt kanserine karşı kullanılır. Çok faydalı bitkisel yöntemler içerisinde yer alır. Susam yağının cilt kırışıklığı ve erken yaşlanmayı da önlediği söylenebilir.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.