Göz kapaklarımızda bulunan ve normalde zararsız bir şekilde yaşamını sürdüren bakteriler bulunmaktadır. Ancak kirpik diplerinin yağlanması, bağışıklık sistemi zayıflığı, kortizon içeren ilaç kullanımı veya antidepresan alan kişilerde bulunan maddeler nedeniyle, göz kapaklarındaki bu bakteriler hızla çoğalabilir ve kirpik diplerinde iltihaplanmaya yol açabilir.
Blefarit (kirpik dibi iltihabı) nedir?
Blefarit olarak bilinen kirpik dibi iltihabı, toplumda sıkça rastlanan bir durumdur. Bu rahatsızlıkta, kirpik diplerinde kepeklenme, kaşıntı, kızarıklık, kirpik dökülmesi ve incelmesi gibi belirtiler sıkça görülür.
Blefarit, göz kapaklarında sıkça bulunan mikroorganizmaların kirpik diplerine yerleşmesi sonucu ortaya çıkabileceği gibi, ciltteki seboreik dermatit adı verilen problemin bir sonucu olarak da gelişebilir. Bu iki durum bazen bir arada bulunarak karışık bir formda da görülebilir. Ayrıca kirpik diplerindeki yağ salgılayan bezleri etkileyerek arpacık oluşumuna da yol açabilir. Arpacıklar zaman içinde kist (şalazyon) şekline dönüşebilir ve bu durumda cerrahi müdahale ile kistlerin boşaltılması gerekebilir.
Blefarit uzun süre devam ederse, yağ salgılayan bezlerin kanalları tıkanabilir ve kuru göz sendromuna neden olabilir. Bu durumda hastanın gözlerinde yanma, batma ve gün içinde artan kızarıklık gibi belirtiler görülebilir. Blefaritin tedavisinde en önemli adım, kirpik diplerinin hijyenini sağlamaktır. Kirpik diplerini temizlemek için özel şampuanlar kullanmak gerekebilir. Ayrıca enfeksiyon varsa antibiyotik damla ve merhemler de kullanılabilir.
Kirpik dibi iltihabı kalıcı mıdır?
Kirpik dibi iltihabı iki ana nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. İlk olarak, kişinin cilt yapısına bağlı nedenlerden kaynaklanan seboreik dermatit olan kişilerde görülen kirpik dibi iltihapları bulunur.
İkinci neden ise mikroorganizmalara dayalıdır ve bu durumda en yaygın etken stafilokok bakterileridir. Mikroorganizmaların bu bölgede yerleşmesi ve sonucunda kirpik diplerinde enfeksiyon oluşması söz konusudur.
Eğer bir enfeksiyon varsa, blefarit enfeksiyonunun tedavisi hastalığın rahatlamasını ve iyileşmesini sağlar. Enfeksiyon olmadığı durumlarda ise, cilt problemine bağlı olarak olan bu rahatsızlık için kirpik diplerinin düzenli temizliği ve bakımı gereklidir.
Özellikle seboreik dermatit gibi cilt problemleri olan kişilerde bu durum uzun vadeli olabilir ve tedaviler sürekli olarak devam etmelidir. Bu tedbirler, kirpik dibi iltihabının kalıcı olarak kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Kirpik dibi iltihabının belirtileri nelerdir?
Her iki gözde de başlayan kaşıntı, kızarıklık, sulanma, batma hissi, yanma hissi ve çapaklanma gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler ortaya çıktığında, en iyisi bir göz doktoruna gidip muayene olmaktır.
Kirpik diplerinde oluşan iltihaplanmalar, gözde arpacık ve sert şişliklerin oluşmasına neden olabilir. Özellikle yaşlı insanlarda, kirpiklerin içe doğru dönmesi, göze batması ve dökülmesi gibi sorunlara yol açabilir. Bu tür iltihaplar genellikle görme işlevini etkilemez. Ancak çok nadir durumlarda iltihabın korneaya yayılması, iltihaplanmaya ve görmede bulanıklığa neden olabilir. Ayrıca, göz ameliyatı geçiren kişilerde enfeksiyon riskini artırabilir.
Kirpik dibi iltihabı nasıl tedavi edilir?
Tedavi sürecinde ilk ve en önemli adım göz ve göz kapaklarının temiz tutulmasıdır. Göz kapaklarına yönelik bakım, iltihaplanma süresi boyunca uzun bir süre boyunca düzenli olarak yapılmalıdır. Bu bakımı uygularken şu adımları izlemek yararlı olabilir: Göz kapağı ve çevresine zarar vermeyecek sıcak pansumanlar yaparak sert kabukların yumuşatılması sağlanmalıdır. Yumuşayan kabuklar ardından bir kulak pamuğu yardımıyla nazikçe temizlenmelidir. Temizlenen göz kapaklarına doktor tarafından önerilen antibiyotik içerikli kremler sürülmelidir. Bazı durumlarda doktor, antibiyotik içerikli kremler yerine suni göz damlaları ve ağızdan alınabilecek ilaçlar önerebilir.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.