Yem teknolojisi ile metan gazını azaltmak mümkün mü?

İklim değişikliği hedeflerinin yakalanması bağlamında, hayvancılık endüstrisinin de ciddi katkısının bulunduğu metan gazı emisyonlarının önemli derecede azaltılması gerekiyor. Gelin son dönemde bu alanda yapılan bazı araştırmalara bakalım.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı: Yeni süt fiyatı, ineklerin kesimini önleyemeyecek
Haber albümü için resme tıklayın

Et ve süt üretiminde endüstrisinde, hayvanların bağırsaklarında oluşan metan gazı, istenmeyen bir yan ürün. Doğal bir sindirim süreci sonunda hayvanlar tarafından atmosfere salınan bu gaz, küresel ısınma ve iklim değişimi bağlamında büyük bir sorun teşkil ediyor.

Sorunun çözülmesi için farklı yaklaşımlar benimseyen birçok araştırma yapılıyor. Bunlardan bazıları hayvanlara odaklanırken, bazıları hayvanların yediği yemlere odaklanıyor.

Geçtiğimiz günlerde daha az metan salgılayan ineklerin bağırsaklarının farklı çalıştığına ilişkin bir haberi sizlerle paylaşmıştık. Bu alandaki çalışmalar bununla sınırlı değil.

İneklerin dışkısına ve yemine eklenen o canlı, metan üretimini azalttı!

Frontiers in Sustainable Food dergisinde yayınlanan bir araştırmada, ineklerin dışkısına kırmızı deniz tüyü olarak da bilinen Asparagopsis taxiformis (AT) topikal alginin eklenmesinin etkileri incelendi.

Kırmızı alg türü, gazın üretildiği süreci bloke ederek metanı azaltan bromoform bileşiğini içerir. AT en umut verici doğal metan inhibitörü olarak kabul edilir.

İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi'nde hayvan bilimi araştırmacısı olan Mohammad Ramin, “Süt ineklerinin dışkısına AT eklemenin, AT içermeyen dışkıya kıyasla dışkıdan metan üretimini %44 oranında azalttığını gösterdik.

Ayrıca, diyetlerine AT eklenmiş ineklerin dışkılarından elde edilen metan üretiminin, alg ile beslenmemiş ineklerin dışkılarından elde edilen metan üretiminden daha düşük olmadığı ortaya çıktı” diyerek yaptıkları çalışmayı özetledi.

Bu çalışma, hayvancılıkla ilişkili metan emisyonlarını azaltmak için bir araç olarak kırmızı deniz yosununun kullanımını araştıran ilk çalışma değil. Ramin'e göre, enterik metan üretimini azaltmak için süt ineklerinin diyetlerinde alg kullanan 'birçok' çalışma yapılmış.

Ancak yeni çalışma, gübreden kaynaklanan metan emisyonlarının da azaltılmasına değinen ilk rapor olma özelliğini taşıyor.

Sorun şu ki, ineklerin yemine AT eklemek, AT'deki yüksek iyot içeriği nedeniyle yan etkilere neden olabilir. Araştırmalar, inek yemine AT eklendiğinde sütteki iyot seviyelerinin arttığını ve bunun tüketildiğinde insanlarda da iyot seviyelerini yükseltebileceğini gösteriyor.

Araştırmacıların konuyu bu yönüyle ele alması için daha detaylı çalışmalar yapması gerekiyor.

22 Ağu 2023 - 19:00 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.