Kök hücre tedavisi ile görme kaybı tarihe karışabilir

Amerikalı araştırmacılar gözdeki kornea tabakasında ciddi hasara bağlı görme kaybını kök hücre kültürü ile tedavi etmeyi başardı. Araştırma bu konuda ilk insan deneyi olma özelliği taşıyor

Büyütmek için resme tıklayın

ABD'deki Massachusetts Genel Hastanesinin bir bölümü olan Mass Eye and Ear'dan araştırmacılar kültürlenmiş otolog limbal epitel hücre nakli (CALEC) adını verdikleri bir kök hücre tedavisinin I. aşama denemelerinden umut verici sonuçlar aldıklarını bildirdiler. Bu yenilikçi tedavi, bir gözlerinde ciddi kimyasal yanık bulunan dört hasta üzerinde test edildi.

Denemelerde CALEC'in güvenilir olduğu, kısa vadede iyi tolere edildiği, ve hastalarda kornea yüzeylerinin onarıldığı görüldü. Hatta hastalardan ikisine kornea nakli yapılabilmesi mümkün olurken, diğer ikisinde ek tedavi bile gerekmeden görmede önemli iyileşme bildirildi.

Kornea yaralanması nedeniyle görme kaybı tarihe karışacak

Çalışmanın başında yer alan Ula Jurkunas, bulguların büyük kornea yaralanmaları nedeniyle tedavi edilemeyen görme kaybı yaşayan ve ağrı çeken kişiler için umut verici olduğunu vurguladı.

CALEC tekniği, hastanın sağlıklı gözünden alınan kök hücrelerin hastaya nakledilecek bir yapı üzerine yerleştirilerek yenilikçi bir üretim süreci sayesinde çoğaltılmasına dayanıyor. Bu yapı daha sonra kornea hasarı olan göze naklediliyor. Bu yöntem daha önce sınırlı tedavi seçeneği olan hastalar için potansiyel olarak güvenli ve etkili bir çözüm sağlıyor.

Bu alanda insanlar üzerinde yapılan ilk kök hücre tedavisi deneyi

Çalışmanın kornea yaralanması geçiren ve yapay kornea nakli için uygun olmayan bireylere yönelik tedavi eksiğini giderme potansiyeli nedeniyle önemli olduğu değerlendiriliyor. Araştırmacılar ilerleyen zamanlarda yürütülecek çalışmalar sonucunda CALEC'in ciddi kornea yaralanması olan hastalar için değerli bir tedavi seçeneği haline gelebileceğini umuyor.

Proje, Mass Eye and Ear, Dana-Farber Kanser Enstitüsü, Boston Çocuk Hastanesi ve JAEB Sağlık Araştırmaları Merkezi'nden araştırmacıların iş birliği ile Amerikan Ulusal Göz Enstitüsü'nün desteği sonucunda bu alanda kök hücre tedavisine ilişkin ilk insan çalışması olma özelliği taşıyor. Araştırmanın bulgularına bu bağlantıdan ulaşılabilliyor.

Ekli Dosyalar

22 Ağu 2023 - 14:55 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.