Kuduz hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

Kuduz hastalığı, özellikle hayvanların ısırması sonucu insanlara bulaşan ciddi ve ölümcül bir viral enfeksiyondur. Genellikle kuduz virüsünü taşıyan memeli hayvanların ısırıkları veya tırmalamaları sonucu insana geçer. Peki kuduz hasalığının tedavisi var mı, belirtileri neler?

Kuduz virüsü, merkezi sinir sistemini etkileyerek beyin ve omurilikte hasara yol açar. Kuduz, ilk başta grip benzeri semptomlarla başlar, ancak daha sonra sinir sistemi bozuklukları, huzursuzluk, agresiflik, yutma güçlüğü gibi belirtiler ortaya çıkar. Kuduz, tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilir. Bu nedenle kuduz virüsünden korunmak için ısırık veya tırmalamaya maruz kalındığında hemen tıbbi yardım alınması gerekmektedir. 

Kuduz nasıl bulaşır?

"Kuduz hastalığı," kuduz virüsü (Rabies virus) tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığıdır. Kuduz, genellikle hayvanlardan insana bulaşan bir viral enfeksiyondur. Kuduz, enfekte hayvanların tükürük, tırnak veya diğer vücut sıvıları yoluyla temas sonucu bulaşabilir. En yaygın bulaşma yolları şunlar olabilir: 

  • Hayvan Isırıkları veya Tırmalamalar: En yaygın bulaşma şekli, kuduz virüsünün tükürük yoluyla insana bulaştığı hayvan ısırıkları veya tırmalamalarıdır. Kuduz virüsü, enfekte bir hayvanın tükürüğünde bulunur ve ısırık veya tırmalama sonucu deri yoluyla vücuda girebilir.
  • Mukozal Temas: Kuduz virüsü, göz, burun veya ağız gibi mukozal yüzeylerle temas sonucu da bulaşabilir. Enfekte bir hayvanın tükürüğünün bu bölgelere temas etmesiyle virüs bulaşabilir.
  • Kuduz, genellikle yaban hayvanları (örneğin, tilki, rakun, yarasa) ve evcil hayvanlar arasında yaygın olarak bulunabilir. Bu nedenle, vahşi hayvanlarla temas etmekten veya sokak hayvanlarına müdahale etmekten kaçınılması önemlidir.

Kuduz, erken aşamalarda semptom göstermeyebilir, bu nedenle potansiyel bir enfeksiyon durumunda ısırık veya tırmalama hemen tıbbi yardım almak önemlidir. Eğer kuduz şüphesi varsa, aşı ve tedavi süreci başlatılarak hastalığın gelişimi önlenebilir.

Kuduz hastalığının belirtileri nelerdir?

Kuduzun kuluçka süresi tipik olarak 1-3 aydır, ama 1 haftadan 1 yıla kadar da değişebilir.

Kuduz belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Başlangıç belirtileri:

İleri belirtiler:

  • Uykusuzluk,
  • Hayal görme,
  • Anormal davranışlar,
  • Bilinç kaybı,
  • Kısmi felç,
  • Saldırganlık,
  • Tükürük salgısında artış,
  • Sudan ya da havadan korkma,
  • Yutma zorluğu.

Kuduzun tedavisi var mı?

Kuduz en tehlikeli bir mikroplardan biri olmasına rağmen tedavisi mümkün olan hastalıklardan biridir. Kuduz ile herhangi bir şekilde temas eden kişinin hızlıca temas eden bölgeyi deterjan, dezenfektan, kolonya ya da sabunlu suyla en az 10 dakika süresince temizlemesi gerekmektedir. Bu durum her zaman tüm mikrobu uzaklaştırmasa da çoğunlukla kişinin fazla zarar almasını engelleyebilmektedir. Bunun yanı sıra kuduz tedavisinde oldukça etkili olduğu düşünülen “immün globülin” temelli enfeksiyona hızlı etkiden ilaçlar vardır. Ayrıca kuduz aşıları da kuduz enfeksiyonun vücuttan atılması ve enfeksiyonla savaşması açısından oldukça faydalıdır. Bütün bunlara karşılık kuduzdan kurtulmak oldukça zordur. Önemli olan başlangıçta hızlı tedavi edilmesidir. Vakit geçtikten sonra hiçbir tedavi işe yaramamaktadır. Bu yüzden pek çok kuduz vakası ölümle sonuçlanmaktadır.

20 Ağu 2023 - 16:45 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.