Soğuk içeceklerin bilinmeyen zararları! Yemeklerde soğuk su içmek kat kat yağ yapıyor

Soğuk içeceklerin aşırı ve hızlı tüketiminin, kalp atış hızını düşürerek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hakani Hazar, ritm problemleri yaşayan bireylerin soğuk içecek tüketiminden kaçınması gerektiğini belirtiyor. Dr. Hakani Hazar soğuk suyun etkisiyle ilgili çarpıcı bilgiler paykaştı.

Yaz aylarının en sıcak günlerini yaşadığımız bu dönemde, serinlemek için soğuk su ve içecek tüketmek neredeyse bir çare haline geldi. Ancak İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hakani Hazar, soğuk içecek ve su tüketimi konusunda bazı uyarılarda bulunuyor.

Dr. Öğr. Üyesi Hazar, bunaltıcı sıcaklarla mücadele edenlerin rahatlamak amacıyla hızlıca soğuk su, buzlu çay- kahve veya gazlı içecekler tüketerek farkında olmadan sağlıklarını riske attıklarını aşağıda madde madde açıklıyor.

Soğuk içeceklerin vücuda verdiği zararlar nelerdir?


Buzlu su, buzlu çay, buzlu kahve gibi içecekleri aniden tüketmenin  sağlık için tehlikeli olduğunu anlatan Dr. Öğr. Üyesi Hazar, şu bilgileri paylaştı:

" Gün içinde vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda su içmek, sağlıklı bir yaşam için son derece önemlidir. Hem fiziksel hem de zihinsel sağlığın başlıca kuralı olan su içmek, metabolizmanın da daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. Vücuttaki organların, dokuların sağlığı için bu kadar gerekli olan su içmeyle ilgili bazı teoriler ortaya atılmıştır. Bunlardan biri de suyun sıcak mı yoksa soğuk mu içilmesi gerektiğidir.

1- Bağışıklık sistemi için risk taşıyabilir

Bazı görüşler soğuk su içmenin faydalı olduğunu öne sürerken, diğer görüşler bunun son derece sağlıksız olduğunu belirtir. Gerçekte, soğuk içecekler vücuttaki mukus miktarını artırabilir. Bu, bağışıklık sistemi için risk taşıyan bir durumdur ve zaman içinde daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

2- Nefes almayı güçleştirebilir

Soğuk su, geniz mukozasını kalınlaştırabilirken, sıcak su veya sıcak içeceklerin daha rahat nefes almaya yardımcı olduğu bulunmuştur.

3- Kalp ritmini etkileyebilir

Ritim problemleri olan kişilerin (kalp hastaları, yaşlı bireyler, diyabet hastaları) soğuk su veya buzlu içeceklerden kaçınmaları gerekebilir. Soğuk su ve buzlu içecekler, mide kaslarında kasılmaları ve yavaşlamaları tetikleyebilir. Mide asidi üretimini engelleyerek midenin boşalmasını geciktirebilir.

4- Kilo alımını artırabilir

Buzlu su içmek, birçok insan için zorlayıcı bir deneyim olabilir ve şaşırtıcı bir şekilde vücut ağırlığını artırabilir. Bu durumun nedeni, vücutta alınan yağların yakılması için metabolizmanın aktif hale gelmesinin engellenmesidir. Bu yavaşlama kilo alımını artırabilir.

5- Baş ağrısını tetikleyebilir

Genel olarak daha sağlıklı bir yaşam için soğuk içeceklerin fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. Soğuk su içmek, yemek borusunu etkileyebilir ve migren gibi baş ağrısı sorunları yaşayan kişilerde durumu kötüleştirebilir. Bu nedenle insanlar, sıcaklıklarına bakmaksızın yeterli miktarda su içtiklerinden emin olmalı ve günlük olarak en az 2-3 litre su tüketmeyi hedeflemelidir.

17 Ağu 2023 - 15:53 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.