Her üç çocuktan birinde görülen bu hastalıklar ölümle bile sonuçlanabiliyor

Alerjik hastalıklar, yaş gruplarına bakılmaksızın sıkça görülen sağlık sorunlarından biridir. Ancak özellikle çocuklarda daha yaygın olarak görülme eğilimi gösterirler. Uzmanlar, özellikle ebeveynlerin bu konuda önemli bir rol üstlendiklerini vurguluyorlar.

Alerjik hastalıklar tüm yaş gruplarında sıkça rastlanan bir sağlık sorunudur. Ancak özellikle çocuklarda daha sık görülme eğilimindedir. Araştırmalar, çocukların yaklaşık üçte birinde 'alerjik reaksiyon' belirtilerine rastlandığını göstermektedir. Uzmanlar, alerjik hastalıkların çocuklarda görülme sıklığının giderek arttığına işaret ediyorlar. Bu çocuklarda ciltte kaşıntı veya öksürük gibi belirtilerle kendini gösteren alerjik reaksiyonlar, zamanla daha ciddi durumlara dönüşebilir ve yaşamı tehlikeye sokabilir. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, bu noktada özellikle ebeveynlere büyük sorumluluklar düştüğünü vurguluyor.

"Ölümle bile sonuçlanabilir"

'Çocuklardaki alerjik hastalığın zamanla geçeceği yanılgısının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, özellikle astım, atopik dermatit ve alerjik nezlenin erken çocukluk döneminde başladığını ve tedavi edilmediği takdirde ömür boyu devam edebileceğini vurguladı.

Prof. Dr. Çetinkaya, çocukların alerjik reaksiyon gösterdiği maddeye tekrar tekrar maruz kalmalarının zamanla bir tür duyarsızlık geliştirmeyeceğine dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Çocuğun alerjik olduğu maddeye maruz kalmasının ardından zamanla duyarsızlaşarak iyileşeceğine yönelik düşünce kesinlikle doğru değil. Üstelik alerjik etkenin içeriğine göre oldukça tehlikeli bir tablo da oluşabiliyor. Özellikle alerjik besinleri çocuğa ısrarla yedirmek pek çok ciddi sorunun yanı sıra ölümle bile sonuçlanabiliyor. Örneğin süte çok duyarlı olan çocuk bir kaşık yoğurtla anafilaktik şoka girebiliyor."

İnek sütüne duyarlı olan çocuklar diğer süt çeşitlerine de duyarlı olabilirler

Toplumda, inek sütüne alerjisi olan çocukların keçi sütüne alerjisinin olmayacağına dair yaygın bir inanış bulunsa da, Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya bu görüşün doğru olmadığını ifade etti.

Prof. Dr. Çetinkaya, "İnek sütüne duyarlı olan çocukların yüzde 90'ından fazlası keçi, koyun ve manda sütüne de duyarlı oluyorlar. Ayrıca süt alerjisinde peynir, yoğurt ve tereyağı gibi sütten yapılan tüm ürünlerin de mutlaka yasaklanması gerekiyor" şeklinde anlattı.

Yüzde 10-12'sinin anne veya babasında görülmüyor

Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, alerjik hastalığı olan ebeveynlerin çocuklarında da alerji görülebileceği inancının doğru olmadığını belirterek, alerjiye yatkın olan çocukların yüzde 10-12'sinin ailesinde alerjik hastalık görülmediğine dikkat çekti.

Alerji tedavisinde kullanılan ilaçların zararlı olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Çetinkaya, "Tıp dünyasında kullanılan ilaçların az veya çok yan etkisi var. Ama burada önemli olan ilaçlardan elde edilen yararın, zarardan çok daha fazla olması" ifadelerini kullandı.

"Ömür boyu bu alerjik tabloyla yaşamayı öğrenmeleri gerekiyor"

"Alerjik hastalıkların tedavisinde ilaçlar uzun yıllar kullanılsa bile bağımlılık yapmıyor" diyen Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda alerjik hastalıklar geçtiğinde yaşanan sıkıntının bir kez daha tekrarlamayacağına yönelik bilginin de doğru olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Çetinkaya, "Özellikle güçlü genetik yatkınlığı veya alerji yapıcı maddelere şiddetli duyarlılığı olan çocuklarda iyileşmeye rağmen kalıcı bağışıklık oluşmuyor. Dolayısıyla bu çocukların kendilerini ömür boyu korumaları ve alerjik tabloyla yaşamayı öğrenmeleri gerekiyor" dedi.

16 Ağu 2023 - 18:31 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.