Aşırı maden suyu tüketimi böbrek taşı riskini yükseltiyor!

Aşırı maden suyu tüketiminin böbrek sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini belirten Nefroloji Uzmanı Dr. Bahtışen Güven, yüksek mineral içeriği ve sodyum miktarı böbreklerin normal çalışmasını bozabilir ve böbrek taşı riskini artırabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Her şeyde olduğu gibi maden suyunun da fazlası istenmeyen sonuçlara yol açıyor. Uzmanlar, günde 1-2 şişe, en fazla 600 ml  maden suyu tüketiminin böbrek taşı oluşum riskini azaltabileceğini ancak özellikle böbrek taşı hastalığı olan kişilerde 4-5 şişe tüketilmesi tam tersi etki göstererek taşların artışına neden olabileceği konusunda bilgilendirdi.

"Yüksek kan basıncı, ödem ve böbrek hastalıkları riskini artırabilir"

Nefroloji Uzmanı Dr. Bahtışen Güven, maden suyunun içeriğinde sodyum, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve bikarbonat gibi mineraller bulunduğunu belirterek, bu minerallerin vücut fonksiyonları için önemli olduğunu ifade etti. Ancak aşırı maden suyu tüketiminin böbrekler üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini vurguladı. Özellikle yüksek sodyum içeriğine sahip maden sularının aşırı tüketiminin yüksek kan basıncı, ödem ve böbrek hastalıkları riskini artırabileceğini söyledi.

Dr. Güven, maden suyundaki minerallerin normalde vücut için gerekli olduğunu, ancak fazla tüketimin böbrek taşı oluşum riskini artırabileceğini belirtti. Özellikle kalsiyum oksalat taşlarına yatkınlığı olan bireylerin aşırı maden suyu tüketiminin idrarda oksalat seviyelerini yükseltebileceğini ve böylece taş oluşum riskini artırabileceğini ifade etti. Sodyumun fazla tüketiminin ise idrarda kalsiyum atılımını artırarak böbrek taşı oluşum riskini yükseltebileceğini belirtti. Ayrıca, idrardan kalsiyum kaybının osteoporoz riskini artırabileceğini sözlerine ekledi.

Dr. Güven, maden suyu tüketiminin doğrudan böbrek taşı oluşumuna neden olmadığını ancak böbrek taşı olan bireylerde fazla tüketimin önerilmediğini belirtti. Maden sularının ph derecesinin içme suyuna göre düşük olduğunu belirterek, böbrek taşı olan hastalara ph derecesi yüksek su tüketmelerini önerdiklerini ifade etti.

Böbrek yetmezliği olan kişilerin maden suyu tüketimi konusunda doktora danışmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Güven, böbrek yetmezliği durumunda sodyum ve mineral alımının sınırlanması veya kesilmesi gerekebileceğini belirtti. Maden sularının yüksek mineral ve sodyum içeriğine sahip olduğunu ve böbreklere ek bir yük getirebileceğini belirterek, böbrek yetmezliği olan hastaların maden suyu tüketimini sınırlamalarını veya tamamen kesmelerini önerdi.

16 Ağu 2023 - 16:18 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.