Kombu çayı şeker hastalığına karşı

Yapılan araştırmalar kombu çayı tüketiminin şeker hastalarında açlık kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini ortaya koydu.

Büyütmek için resme tıklayın

Georgetown Üniversitesi Sağlık Okulu ve Nebraska-Lincoln Üniversitesi'nden araştırmacılarca yürütülen bir pilot klinik deney, fermente bir içecek olan kombu çayı (kombucha) tüketmenin, tip 2 diyabet hastası kişilerde açlık kan şekeri düzeyini düşürebildiğini buldu.

Çalışma 12 katılımcı içerdi. Bilim insanları, iki gruba ayrılan katılımcıların 4 hafta boyunca günde yaklaşık 250 ml kombu çayı veya plasebo tükettiği çapraz bir tasarım kullandı. İlk aşama tamamlandığında iki aylık bir arınma süresi verildi, sonra iki grubun içecekleri birbiri ile değiştirilerek deney 4 hafta daha sürdürüldü.

Dört hafta kombu çayı tüketimi kan şekerini ciddi oranda düşürdü 

Çalışma sonucunda kombu çayının 4 hafta tüketimi ile ortalama açlık kan şekeri seviyelerinin desilitrede 164'ten 116 miligrama düştüğü, plasebonun ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermediği ortaya koyuldu.

Araştırmacılar kombu çayında bulunan mikroorganizmaları da inceledi. İçeceğin ana bileşenler olarak laktik asit bakterileri, asetik asit bakterileri ve Dekkera mayası belirlendi.

Çalışma, şeker hastalarında kombu çayının potansiyel faydalarına dair umut verici kanıtlar ortaya koyan ilk klinik çalışma oldu. Tip 2 diyabet, dünya çapında önemli bir sağlık sorunu. Kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilecek beslenme müdahaleleri hastaların hayat kalitesinin iyileştirilmesinde ve tedavisinde büyük yer tutuyor.

Sonuçları doğrulamak için daha geniş araştırmalar yapılması gerekiyor

Sonuçlar umut verici olsa da, araştırmacılar bu bulguları daha geniş gruplarda doğrulamak için daha fazla araştırma ve daha geniş katılımlı deneylere ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor. Ancak katılımcıların beslenme rejimlerini düzenlemeyen bu çalışma tasarımı son bulguların gücünü artırıyor.

Çalışmanın sonuçları, kombu çayının sağlık üzerindeki etkileri konusunda artan bulgulara yenilerini eklerken, diyabetli bireyler için bir beslenme müdahalesi olarak potansiyelini ortaya koyuyor.

Kombu çayı, bir mikroorganizma karışımının şekerli siyah çayda üretilmesi ile elde ediliyor. Hafif gazlı fermente bir içecek olan kombu çayının probiyotik özelliğe sahip olduğu düşünülüyor. Çalışmanın detaylarına buradan erişilebiliyor.

Ekli Dosyalar

16 Ağu 2023 - 10:03 - Gıda


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.