Grip olanlar dikkat: İyileştiriyor sandığımız o besinler hastalığı kötüleştiriyor!

Grip, havanın sıcak veya soğuk olmasına bakılmaksızın her zaman bulaşabilen bir hastalıktır. Özellikle yaz aylarında da grip vakaları görülebilir. Grip döneminde beslenme önemlidir ve bazı besinler tüketilirken dikkat edilmesi gerekenler vardır. İşte grip döneminde tüketilmesi önerilmeyen besinler ve grip süresini uzatabilecek etkenler...

Grip mevsimi geldiğinde, beslenme alışkanlıklarımızın önemini bir kez daha hatırlarız. Grip, soğuk algınlığına göre daha şiddetli semptomlara sahip bir viral enfeksiyondur ve vücudun bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu dönemde, doğru besin seçimleriyle bağışıklık sistemimizi desteklemek ve iyileşmeyi hızlandırmak önemlidir. Grip olan kişilerin özellikle uzak durması gereken bazı besinler bulunmaktadır. Bu besinler, semptomları şiddetlendirebilir veya iyileşme sürecini uzatabilir. 

Grip olanların uzak durması gereken besinler

Grip olan kişiler, şifalı olduklarını düşündükleri besinlere yönelerek hastalığı en kısa sürede atlatmanın yollarını ararlar. Ancak şifalı olduğunu ve hastalığı geçirdiğini sandığımız bazı besinler tam tersi hastalığı daha da kötüleştirerek halsizlik ve bitkinliğe yol açabilir. Peki bu besinler hangileridir?

Ispanak, domates, patlıcan...

Ispanak, domates, patlıcan gibi yiyecekler, histamin adlı kimyasal bileşiği içerir ve bu besinler alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Histamin vücutta bağışıklık tepkilerini harekete geçirebilir. Bu durum, vücuttaki savunma mekanizmasının aktive olmasına ve grip belirtilerinin daha da kötüleşmesine neden olabilir.

Kabuklu yemişler

Mide, kuru yemişlerde bulunan yağları sindirmeye çalışırken, grip ile savaşmak için harcaması gereken enerjiyi kullanmak zorunda kalır. Bu durum, vücudun grip ile mücadelesini zorlaştırabilir.

Çilek

Bağışıklık sisteminin korunmasında önemli bir rol oynayan "histamin" adlı kimyasal, aşırı miktarda salgılandığında burun ve sinüslerde rahatsızlık yaratabilir. Bu durum, burun tıkanıklığına neden olabilir.

İşlenmiş gıdalar

Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdalar da yüksek miktarda "histamin" içeren besinler arasında yer alır. Bu tür yoğun işlenmiş gıdalar, yukarıda bahsettiğimiz histamin etkilerini göstermenin yanı sıra gribin iyileşme süresini de uzatabilir.

Çıtır yiyecekler

Simit, cips ve kraker gibi çıtır yiyecekler, boğaz ağrısı veya öksürüğü olan kişilerin kaçınması gereken yiyecekler arasında bulunur. Çünkü bu tür yiyecekler boğazda tahrişe neden olabilir ve zımpara hissi yaratabilir, böylece ağrınızı daha da artırabilir.

Grip olanlar ne yemeli?

Grip olanların uzak durması gereken besinleri sıraladıktan sonra şimdi de bağışıklık sistemine yardımcı olan, antioksidanlar ve içerdikleri maddelerle griple savaşmaya yardım eden besinleri inceleyelim.

Zencefil

Zencefilin tadı keskindir. Bu keskin tat, solunum yollarını açmaya yardımcı olur. Zencefil aynı zamanda antiseptik ve detoks etme özellikleri taşır. Sindirimi düzenleme konusunda da faydalıdır.

Kakule

Kakulenin virüs ve bakterilere karşı koruyucu etkileri bulunur. Bağışıklık sistemini destekleyerek, sık sık enfeksiyon hastalıkları geçiren kişilerde direnç oluşmasını sağlar. Ayrıca soğuk algınlığı, yüksek ateş, öksürük gibi rahatsızlıkların hafiflemesine yardımcı olabilir.

C vitamini yüksek besinler

Portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi besinler yüksek derecede C vitamini içerirler. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının oluşumunu engellemeye yardımcı olan bu besinleri grip olan kişilerin kullanması faydalı olabilir.

Tavuk suyu çorbası

Tavuk suyu çorbası, burun ve solunum yollarındaki tıkanıklığa karşı yardımcı olabilir. Ayrıca üst solunum yollarındaki diğer belirtilerin ortadan kaldırılmasını sağlayabilir.

Sarımsak

Antimikrobiyal özellikler taşıyan sarımsak, soğuk algınlığıyla mücadele eder. Enfeksiyonlarla mücadele ederek bağışıklık sistemine yardımcı olur.

13 Ağu 2023 - 16:35 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.