Her gün yaptığımız o hata adım adım kansere sürüklüyor!

Uzun yıllar boyunca sürekli ve fazla miktarda ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmak, cilt kanseri riskini artırabilir. Ancak cilt kanseri vakalarının %80'i önlenebilir ve UV hasarı en aza indirilebilir. İşte güneş ışınlarının zararlı etkilerini azaltmanın yöntemleri ve yapılması gerekenler...

Güneş ışığı, hayatın kaynağı ve enerji sağlayıcısı olmasının yanı sıra, insan sağlığı üzerinde çeşitli etkilere sahiptir. Ancak, güneş ışığının zararları da göz ardı edilmemelidir. Uzun süreli ve kontrolsüz maruz kalma, cilt ve genel sağlık üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu sonuçlar, cilt kanserine kadar ciddileşebilir. Güneşin sağladığı faydaları dengelemek ve cilt sağlığını korumak için doğru önlemlerin alınması gerekmektedir. 

UV ışınlarının zararlarını en aza indirmek mümkün

Uzman Dr. Begüm Işık, yaz aylarının gelmesiyle birlikte cilt sağlığına dikkat çekerek, yaşanabilecek cilt hastalıkları ve özellikle cilt kanseri riskine karşı uyarılarda bulundu. Işık, güneşin sağladığı faydalardan yararlanırken aynı zamanda korunmanın da önemini vurguladı.

UV ışınlarının en güçlü olduğu saatler olan 10:00 ile 16:00 arasında güneşe maruz kalmaktan kaçınmanın hayati önem taşıdığını belirten Uzm. Dr. Işık, uzun yıllar boyunca aşırı ve uzun süreli UV ışınlarına maruz kalmanın cilt kanserine yol açabileceğini açıkladı. Cilt kanserinin büyük ölçüde önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Işık, bu riski sınırlayarak UV ışınlarının oluşturabileceği zararı en aza indirmenin mümkün olduğunu ifade etti.

Koruyucu giysiler, şapka ve güneş kremi kullanımının güneş ışınlarının zararlı etkilerini azaltmada önemli rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Işık, ultraviyole A (UVA) ve ultraviyole B (UVB) ışınlarının cilde zarar verebileceğini söyledi. Özellikle güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerde güneşe maruz kalmaktan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Işık, yaz başlangıcının ciltte en fazla hasara yol açabileceği dönem olduğunu belirtti.

Uzm. Dr. Begüm Işık, güneş kremlerinin kullanımının da dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu ifade etti. Geniş spektrumlu güneş koruyucularının tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Işık, SPF değerinin ürünün cildi UVB hasarından ne kadar iyi koruduğunu gösterdiğini açıkladı. Güneş kremi kullanımının güneşe daha fazla zaman geçirme amacıyla değil, güneşin zararlı etkilerinden korunmak amacıyla yapılması gerektiğini belirten Işık, güneş kremi uygulamanın cildin emilmesi için zaman bırakılmasının önemli olduğunu da ekledi. Kış aylarında da güneş kremi kullanımının göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlattı.

13 Ağu 2023 - 16:25 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.