Zamlar aile hekimlerini de vurdu, ASM’ler kapanıyor!

Son dönemde dar ve sabit gelirlileri vuran zamların aile hekimlerine etkilerine dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB) “Durmak bilmeyen zamlar sonucu aile sağlığı merkezleri kapandı, binlerce yurttaş hekimsiz kaldı” açıklaması yaptı. Açıklamada, ASM’lerin kamu binalarında hizmet vermesi, giderlerinin genel bütçeden karşılanması ve çalışanlarına kadro sağlanması talep edildi.

Büyütmek için resme tıklayın

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK), aile sağlığı merkezlerinin (ASM) artan cari giderleri, ülkenin yaşadığı ekonomik problem, zamlar ve bunların aile hekimlerine olan yansımasıyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çevrim içi olarak gerçekleştirilen ve TTB’nin sosyal medya kanallarından yayımlanan basın açıklamasını yapan AHEK Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, aile sağlığı merkezlerinin yönetiminin gittikçe zorlaştığını dile getirdi.

ASM’lerin kamu binalarında hizmet vermesi, giderlerinin genel bütçeden karşılanması ve çalışanlarına kadro sağlanması gerektiğini vurgulayan Kırımlı, “Durmak bilmeyen zamlar sonucu aile sağlığı merkezleri kapandı, binlerce yurttaş hekimsiz kaldı. Aile sağlığı merkezleri kapanırken paralar şirketlerin kasasına akmaya devam ediyor. Halkın sağlık hakkı ve çalışanların hakları için mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm sağlık örgütlerini ortak mücadeleye, halkımızı desteğe çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Aile hekimliği sistemini tamamen reddediyoruz”

Açıklamanın ardından söz alan TTB Merkez Konseyi II. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten ise, “Birinci basamak kamu hizmetlerinden çıkarılarak bir ticari kurum haline getirilmiş. Biz TTB olarak şu anda uygulanan aile hekimliği sistemini tamamen reddediyoruz. Bunun yerine birinci basamağı koruyucu, toplumsal sağlık hizmetlerini oluşturacak ve bunları yapmak için de kamu kurumu niteliğine bürünecek yeni aile hekimliği sisteminin oluşturulması gerekir” dedi.

Ülkenin içinde bulunduğu şiddetli bir ekonomik krizde bütün sıkıntılar çalışanların sırtından çıkarılmaya, emek gücü üzerinden tasarruflar yapılmaya çalışıldığını bildiren TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Adalet Çıbık, “Hele ki sağlık üzerinden bunun yapılması doğru değil. Sorunlarımız katlanarak büyüyor ve büyüyen sorunlarımıza kamu otoritesinin kulak tıkaması artık kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin sağlıkta dönüşüm politikaları, pandemi ve depremden ile birlikte ekonomik krizin getirdiği sorunlarla mücadele ettiğini dile getiren Çıbık, “Hem hekimler/sağlık emekçileri açısından hem de toplumun sağlık hakkına ulaşması açısından tıkanmışlığı yaşayan bu sağlık sisteminde artık gerekli adımlar atılır diye düşünüyorum. Bizim bu konudaki kararlılığımız ve mücadelemiz devam edecek” dedi.

“Birinci basamak depremde göçük altında kaldı”

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları da, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Depremde aile hekimliği sistemine baktığımızda birinci basamağın göçük altında kaldığını ve halkımızın koruyucu sağlık hizmetlerine ulaşamadığını gördük.
‘Aile hekimliği bir kamu hizmetidir, kamu binalarında verilmelidir’ diye defalarca uyarımızı yaptık. Fakat Bakanlık bu alandaki rantı yetersiz bulacak ki, bu alanı değersiz buluyor. Hâlbuki şehir hastanelerine 6 ayda verilen kira karşılığında tüm Türkiye’de yurttaşlarımıza yakışır şekilde birinci basamak sağlık hizmetlerinin yürütülebileceği aile sağlığı merkezleri kamu tarafından yaptırılabilir.
Aile hekimleri ekonomik krizle birlikte aile sağlığı merkezlerini çalıştıramaz duruma gelmiştir. Bakanlık aile hekimlerine hesap sormaya gelince memur, para ödetmeye gelince işveren olarak görüyordu. Şu anda bütün aile sağlığı merkezleri ciddi anlamda bir ekonomik krizin içerisinde. İktidar krizin faturasını da bizlere çıkarmaya çalışıyor. Bakanlık iş isterken Avrupa’dan örnekler verirken, ödemeyi Afganistan şartları üzerinden yapmaya çalışıyor.”

“Beyaz Reform" aldatmacası!

TTB’nin diğer sağlık emek meslek örgütleri ile birlikte ortak eylem kararı oluşturmaya devam edeceğini belirten Eroğulları, “Bu birliktelik ve eylemler karşısında Sağlık Bakanlığının söylediği beyaz reformların aldatmaca olduğunu gördük. Yeni bir ak reformdan bahsedildi. Biz bu ak reform kandırmacasına inanmıyoruz. Sağlık Bakanlığı hekimlerin/sağlık emekçilerinin hakları, çalışma şartları ve ekonomik durumları için bir şeyler yapmak istiyorsa bizimle görüşmesi gerekiyor. Biz beyaz eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

AHEK Sekreteri Dr. Sibel Uyan ise, “İstanbul Havalimanı için mevcut kira 20 sene ötelemeye uğrarken alacakları kiranın küsuratı ile bile yüzlerce aile sağlığı merkezi yapılabilir. Bunlar tercih meselesidir. Tasarrufun şekli de yöntemi de tercih meselesidir. Maalesef bu tercihlerde her zaman zararlı çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Ekli Dosyalar

12 Ağu 2023 - 12:23 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.