Hastane egzersizleri, iyileşmeyi hızlandırabilir

Yeni bir araştırma, iyileşme dönemindeki bir hastanın çok fazla oturmasının veya yatmasının iyileşmeyi yavaşlatabileceğini gösterdi.

Haber albümü için resme tıklayın

Hastalık veya ameliyat sebebiyle bir kişi hastaneye yattığında, kaldığı süre boyunca yatması beklenir. Türkçe’deki “hastaneye yatmak” ifadesi de bununla bağlantılıdır.

Yatmak ve dinlenmek önemli ve yararlı olsa da yapılan araştırmalara göre çok fazla oturmak veya yatmak, iyileşmeyi yavaşlatabilir, hatta daha fazla sağlık sorununa yol açabilir.

Yeni bir araştırmada, fiziksel aktivitenin yatmanın olumsuz etkilerini tersine döndürmek için yardımcı olabileceği belirlendi. Araştırmacılar, her gün 25 dakika boyunca yürüyüş yapmanın dahi yetişkinlerin iyileşme sürecini hızlandırdığını, hatta hastaneye yeni yatışları önleyebileceğini belirledi.

Egzersiz yapan hastaların sonuçları daha iyi!

Araştırmacılar, hastanede aktif kalmanın bir katılımcının fiziksel işlevi, sonradan yaşayabileceği düşme gibi sağlık sorunları riski ve hastaneye yeniden yatış riski üzerindeki etkisini inceleyen 19 klinik çalışmadan elde edilen verileri analiz etti.

Ayrıca yatak başında yapılan basit açma-germe egzersizlerinden yürüyüş programlarına, günlük kuvvet ve aerobik egzersizlerine kadar farklı fiziksel aktivite türleri ve miktarlarının da etkisi incelendi.

Araştırmacıların yaptığı analiz, hastanede kalırken yürüyüş gibi hafif fiziksel aktivite yapan yaşlı yetişkinlerin hastanede kalış sürelerinin sonunda daha iyi fiziksel işleve sahip olduklarını ve taburcu olduktan sonraki 30 gün içinde hastaneye yeniden yatırılma riskinin, yapmayanlara kıyasla %10 daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Hastalar için en uygun egzersiz hangisi?

Bir kişi ne kadar çok aktivite yaparsa ve bu aktivite ne kadar yoğun olursa, fiziksel fonksiyonların o kadar iyi olduğu, tekrar hastaneye yatma risklerinin de o kadar düşük olduğu görüldü.

Araştırmacılar genel olarak, en uygun aktivite miktarının günde yaklaşık 40 dakika orta yoğunlukta yürüyüş olduğunu belirledi. Bu, hafif de olsa nefes nefese kalmaya neden olacak bir yürüyüş temposuna denk geliyor.

Not: Bu yazı, bilimsel bir araştırma sonucuna ilişkin bilgi verme amaçlıdır. Hastanede yatan ve tedavi gören hastaların egzersiz yapmadan önce doktorlarına danışmasını öneriyoruz.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar British Journal of Sports Medicine dergisinde yayınlandı.

12 Ağu 2023 - 09:30 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.