Bilimsel araştırma: Biyotikler ve bilişsel sağlık

Yeni bir bilimsel araştırma, probiyotik ve prebiyotik takviyelerin yaşlı erkekler arasında bilişsel sağlıkla ilişkili olduğunu gösterdi.

Büyütmek için resme tıklayın

NHANES adı verilen bir veri tabanı kullanılarak yapılan bilimsel bir çalışmada, gıda dışı kaynaklardan alınan probiyotik ve prebiyotiklerin, yaşlı erkeklerde bilişsel işlevin desteklenmesi için etkili bir strateji olabileceği belirlendi.

Yaşlılıkta bilişsel bozulma ve mikroorganizmalar arasında nasıl bir ilişki var?

Bilişsel bozulmanın birden fazla nedeni vardır. Ancak etkili faktörlerden biri, yaşlı bireylerde mikrobiyal çeşitliliğin azalmasının bağırsak bariyerinin geçirgenliğinin bozulmasıyla sonuçlanması.

Son dönemde yapılan birçok bilimsel araştırma, bağırsak mikrobiyotasının beyin fonksiyonlarını ve davranışlarını etkileyebileceğini ortaya koydu. Bağırsak-beyin arasındaki bağlantı sindirim sistemindeki kas, duyu ve salgı yollarını korur, aynı zamanda beyin büyümesini, işlevini ve davranışını da etkiler.

Gençlerle karşılaştırıldığında, yaşlı bireylerde özellikle Bifidobacterium ve Lactobacillus gibi yararlı mikroorganizmaların bağırsaktaki sayısı daha düşüktür.

Hayvan çalışmaları, probiyotik takviyelerin; TLR4 ve RIG-I'in aracılık ettiği NF-κB sinyal yolunu ve enflamatuar yanıtı baskılayabildiğini ve böylece bilişsel işlevi olumlu etkilediğini göstermiştir. Bu nedenle araştırmacılar probiyotik veya prebiyotik alımının insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu düşünüyor.

Yeni çalışmayı yürüten ekipteki araştırmacılar, prebiyotiklerin veya probiyotiklerin bilişsel beceri üzerindeki etkilerine ilişkin bazı sistematik incelemeler yapılmasına rağmen tutarlı sonuçlar elde edilememesinden hareketle Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması (NHANES: ABD’deki sağlık koşullarını ve yaşam tarzı değişikliklerini değerlendirmek için çok aşamalı örnekleme yaklaşımını benimseyen bir çalışma) verilerini (2011-2014 yılları) analiz ederek gıda dışı prebiyotik ve probiyotiklerin yaşlı yetişkinlerdeki bilişsel işlevdeki rolünü daha iyi anlamayı hedefledi.

Verileri analiz ettikten sonra yazarlar, gıda dışı prebiyotik veya probiyotik kullanımının yaşlı erkek katılımcılar arasında kapsamlı bileşik bilişsel işlev ile önemli ölçüde pozitif ilişkili olduğu sonucuna vardı.

Ayrıca, obezitenin gıda öncesi veya probiyotik kullanımı ile bilişsel işlev arasındaki ilişkiyi önemli ölçüde değiştirdiği görüldü ve bağırsak mikrobiyotasındaki değişikliklerin yaşlı yetişkinlerde bilişsel bozulmanın önlenmesine katkıda bulunabileceği de belirlendi.

Çalışmada, “Bu nedenle, gıda dışı prebiyotik veya probiyotik kullanımının yaşlı erkeklerde bilişsel işlevi iyileştirmek için etkili bir strateji olabileceği belirlendi” ifadeleri kullanıldı.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Nutrients dergisinde yayınlandı. 

09 Ağu 2023 - 12:30 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.