Yapay zeka sürekli daha fazla enerji kullanıyor! Sonu nereye varacak?

ChatGPT, Google Bard ve daha birçok yapay zeka aracı son dönemde oldukça popüler. Bunların çevre üzerindeki etkileri ise pek tartışılmıyor…

Haber albümü için resme tıklayın

Yeni yayınlanan bir analize göre, yapay zekanın karbon ayak izi, en az Bitcoin madenciliği kadar kötü olabilir. Bitcoin madenciliği halihazırda birçok ülkeden daha fazla sera gazı oluşumuna neden oluyor.

Bilişim Teknolojileri endüstrisi küresel karbon dioksit emisyonlarının yaklaşık %2'sinden sorumlu. Danışmanlık firması Gartner, yapay zeka endüstrisinin mevcut yörüngesinde devam etmesi halinde, 2030 yılına kadar küresel elektriğin %3,5'ini tüketeceğini öngörüyor.

Açık kaynaklı makine öğrenimi platformu Hugging Face'de etik araştırmacısı olan Sasha Luccioni, The Guardian'a verdiği demeçte, "Temel olarak konuşmak gerekirse, gezegeni yapay zeka ile kurtarmak istiyorsanız, çevresel ayak izini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Bir ormanı yakıp sonra da ormansızlaşmayı takip etmek için yapay zeka kullanmak mantıklı değil” ifadelerini kullandı.

Yapay zekanın da enerji kullanımı oldukça yüksek

Kripto para madenciliği gibi, yapay zeka da verileri işlemek için yüksek güçlü grafik işlem birimlerine ihtiyaç duyuyor. ChatGPT, bu enerji tüketen bilgisayar çiplerinden on binlerce kullanan devasa veri merkezleri tarafından destekleniyor.

ChatGPT ve diğer yapay zeka sistemlerinin toplam çevresel etkisini hesaplamak oldukça güç. Bunu yapmak için gereken verilerin çoğu araştırmacılarda mevcut değil.

Kudüs İbrani Üniversitesi'nden bilgisayar bilimci Roy Schwartz Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "Açıkçası bu şirketler hangi modeli kullandıklarını ve ne kadar karbon saldığını açıklamaktan kaçınıyor” diye konuştu.

Yapay zekanın önümüzdeki birkaç yıl içinde tam olarak ne kadar büyüyeceği veya ne kadar enerji verimliliği bağlamında ne kadar yol kat edeceğini öngörmek de zor.

Araştırmacılar ChatGPT'nin öncülü olan GPT-3'ün 500 milyardan fazla kelimeden oluşan bir veri tabanı üzerinde eğitilmesinin 1.287 megawatt saat elektrik ve 10.000 bilgisayar çipi gerektirdiğini tahmin ediyor. Aynı miktarda enerji, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir yıl boyunca yaklaşık 121 eve elektrik sağlar.

Temmuz ayında yayınlanan GPT-4, GPT-3'ten 570 kat daha fazla parametre üzerinde eğitildi, bu da öncekilerden daha fazla enerji kullanabileceğini gösteriyor.

Yapay zeka da Bitcoin’in izinden gidebilir

BLOOM adlı bir başka dil modelinin ise 1,6 terabayt veri üzerinde eğitildiğinde 433 megawatt saat elektrik tükettiği hesaplandı. Yapay zeka sektörünün büyümesi kripto paralar gibi bir trendi izlerse, zaman içinde daha çok enerji kullanması kaçınılmaz.

Bitcoin şu anda 2015 yılına kıyasla 66 kat daha fazla enerji tüketiyor. Kripto paraların enerji kullanımı o kadar yüksek bir seviyede ki, Çin ve New York kripto para madenciliğini yasakladı.

Bilgisayarların kripto madenciliği için uzun hesaplamalar yapması gerekiyor ve tek bir Bitcoin üretmek bir ay kadar sürebiliyor. Bitcoin madenciliği yılda 137 milyon megawatt saat elektrik yakıyor ve karbon ayak izi neredeyse Yeni Zelanda kadar büyük.

Uzmanlara göre inovasyon ve Dünya'nın sınırlı kaynaklarını korumak, dengeli bir yaklaşımı gerektirecek…

13 Ağu 2023 - 15:00 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.