Karnınızı içeri çekmek neden kötü bir fikir?

Uzmanlar, karnı içeri çekmenin kasların dengesini bozabileceğini ve zararlı olduğunu söylüyor…

Haber albümü için resme tıklayın

Karın kaslarımız vücuttaki en sıkı çalışan kaslar arasında. Neredeyse tüm hareketlerde çalışan karın kasları vücudu sabit ve dengede tutar, omurgamızı korur, hatta iç organların olması gereken yerde durmasını sağlar.

Ancak bazı sağlık sorunları veya günlük hayatta bu kasları gereksiz yere germek, karın kaslarının dengesini kaybetmesine neden olabilir.

Karın kasları ve kum saati sendromu

Zamanla bu durum "kum saati sendromu" adı verilen bir duruma yol açabilir. Bu durumda karın duvarının yapısında bir bozulma ve karın ortasında gözle görülür bir kırışıklık meydana gelebilir. Tedavi edilmezse, iç organlar ve vücudun diğer bölümleri üzerinde de olumsuz bir etki yapabilir.

Kum saati sendromunun dört ana nedeni vardır. Hepsi de karın kaslarının işlevinde bir dengesizlikle sonuçlanır.

Birincisi, karın kaslarının yanlış gelişmesine neden olarak kas dengesizliklerine yol açan, doğuştan gelen bazı sorunlar. Bir başka neden de kötü duruş.

Bu durum da omurganın normal “S” harfi şeklindeki eğriliğinin bozulmasına yol açarak karın kaslarının gerginliği ve işlevinde zararlı değişikliklere, dolayısıyla dengesizliklere yol açar.

Karın ağrısı (mide, karaciğer veya safra kesesi sorunlarından kaynaklanan) da kişinin ağrıyı azaltmak veya önlemek için gönüllü veya istemsiz olarak karın kaslarını kasılmasına neden olabilir.

Ancak kum saati sendromunun bir başka şaşırtıcı nedeni de giderek artan bir sorun olan beden imajı ve kilo sorunları olabilir. Vücuduna güvenmeyen ya da düz bir karın isteyen kişiler bu görünüme ulaşmak için karın kaslarını içe doğru çekebilir.

Kas dengesizliği ve olası sonuçları

Karnımızı içeri çektiğimizde rektus abdominis adlı kas, kasılır. Ancak alt karın bölgemizde daha fazla yağ dokusu depolama eğiliminde olduğumuzdan, midenin üst kısmındaki kaslar daha aktif olma eğilimindedir. Bu da uzun bir süre boyunca göbek deliğinin yukarı doğru çekilmesiyle birlikte karında bir katlanma veya kırışıklık yaratır.

Nedeni ne olursa olsun midenin içeri çekilmesi bel ve boyun üzerinde daha fazla baskı oluşturur.

Karnın sıkışması aynı zamanda karın organlarının yerleşmesi için mevcut boşluğun da azalmasına yol açar. Karnı bir diş macunu tüpü gibi düşünürseniz, ortadan sıkıştırmak üstte ve altta basınç yaratır. Üstteki basınç, diyaframın aşağıya doğru çekilememesine neden olarak nefes almayı etkiler.

Alttaki basınç, karın içeri çekildiğinde karın boşluğunun hacmi azaldığı için pelvik taban kaslarına daha fazla güç uygular. Bunun yanı sıra, karın kasları gerildiğinde darbeyi daha az absorbe edebildiği için omurga ve pelvis eklemlerine uygulanan kuvvetler de artar.

Uzmanlara göre görünüşünüzü iyileştirmek için karnınızı içeri çekme eğilimindeyseniz, kasları ve sırtı güçlendiren egzersizler, iyi duruşu korumaya ve karnı düzleştirmeye yardımcı olmak için daha yararlı olacaktır.

Bu makale, Creative Commons lisansı altında The Conversation'da yayınlandı. Orijinal makaleyi okumak için buraya tıklayabilirsiniz

12 Ağu 2023 - 20:00 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.