Korkutucu derecede büyük virüsler tespit edildi

ABD’nin Boston şehrindeki Harvard Ormanı’nda toprakta keşfedilen bazı virüslerin daha önce eşi benzeri görülmemiş şekiller alabildiği belirlendi.

+3
Haber albümü için resme tıklayın

Araştırmacıların Gorgon ve Kaplumbağa adını verdiği 2 dev virüs. Görsel: (Blanchard et al./bioRxiv

Toprak örneği 2019 yılında ABD'de Boston'a kısa bir sürüş mesafesindeki Harvard Ormanı'ndan toplanmıştı. Bu devasa virüsler, uzaylı görünümlü uzantılara ve daha önce hiç görülmemiş iç yapılarına sahip.

Örnekler Almanya'daki Max Planck Enstitüsü'ne götürüldü ve burada elektron mikroskobu kullanılarak incelendi. Bu da toprağın 635 nanometre genişliğe çıkan kadar dev virüslerle dolu olduğunu ortaya çıkardı.

Bu büyük virüsler şimdiye kadar keşfedilen en büyük virüsten (1.500 nm genişliğinde) daha küçük, ancak insanların genellikle karşılaştığı tipik virüslerden (örneğin COVID-19, 50-140 nm) çok daha büyük.

Araştırmacılar gördükleri yapıların virüs olduğundan oldukça emin. Çünkü kapsid adı verilen kabuklar, 20 kenarlı bir çokgenin kusursuz ikosahedral şekli de dahil olmak üzere ayırt edici şekillere sahip.

Kaplumbağa, Medusa, Süpernova ve daha fazlası

Bu egzotik dev virüslerden biri, araştırmacıların 'kaplumbağa' morfolojisi olarak tanımladıkları simetrik bir düzende düzenlenmiş büyük uzuvlara sahipti.

Görsel: (Blanchard et al./bioRxiv, Trey Thomas/Getty Images)

Bir diğer virüsün her tarafından çıkan uzun tüpleri, antik Yunan mitolojisindeki Medusa figürünü akla getiriyor. Bilim insanları bu yapıya, Medusa ve iki kız kardeşine verilen isim olan 'Gorgon' adını verdiler.

Görsel: (Blanchard et al./bioRxiv, PaoloGaetano/Getty Images)

'Saç kesimi' olarak adlandırılan bir başka kategori, farklı uzunluktaki liflerden oluşan dağınık kafalara sahip (trol bebeğine benzeyen) büyük bir virüs ailesini tanımlıyor. 

(Blanchard et al./biorxiv.org, ramonageorgescu/Getty Images)

'Süpernova' şeklindeki dev virüsler, kapsid kabuğuna yakın kalın bir lif yumağına ve daha uzakta düzenli olarak düzenlenmiş kalın bir dal tabakasına sahipti.

'Noel yıldızı' virüsleri birbirine kenetlenmiş iki üçgeni andıran çift katmanlı bir kabuğa sahipti.

(Blanchard et al./bioRxiv, Mark Garlick/Science Photo Library/Getty Images)

Mikrobiyolog Matthias Fischer, elektron mikroskobu uzmanı Ulrike Mersdorf ve biyolog Jeffrey Blanchard, “Toprak virüslerinin karmaşık dünyasına açılan bu büyüleyici pencere, dev virüslerin yüksek genetik çeşitliliğinin, kökenleri ve işlevleri araştırılmaya devam eden çeşitli ve daha önce hayal edilemeyen parçacık yapılarıyla eşleştiğine dair çok az şüphe bırakıyor” ifadelerini kullandı.

Henüz hakem onayından geçmeyen araştırmadan elde edilen sonuçlar, yayın öncesi sunucu olan bioRxiv'e yüklendi. 

04 Ağu 2023 - 08:30 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.