Crohn hastalığının sebebi ağızdaki bakteriler olabilir

Araştırmalar, bağırsak ve ağız mikrobiyomunun bu gizemli hastalıkta önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor…

Büyütmek için resme tıklayın

Kronik yorgunluk, ishal, karın ağrısı, kilo kaybı ve yetersiz beslenme gibi zayıflatıcı şikayetlere neden olan Crohn hastalığı dünya genelinde 4 milyon insanı etkiliyor.

Belirtiler bir kez ortaya çıktığında Crohn yaşam boyu sürüyor. Hastalığın neden olduğu ataklar sırasında şikayetleri hafifletmenin bazı yolları olsa da şu anda kesin bir tedavisi yoktur.

Crohn hastalığının kesin nedenleri bilinmemektedir. Uzmanlar bu hastalığın genetik, çevresel unsurlar (sigara gibi) ve bağışıklık sisteminin bağırsakta aşırı aktif olması gibi bir dizi karmaşık ve örtüşen faktörden kaynaklandığını düşünmektedir.

Vücutta yaşayan mikroorganizmalar ve Crohn hastalığı

Bağırsak mikrobiyomu trilyonlarca bakteri, virüs ve mantardan oluşur. Bu mikroplar insan vücudunda doğumdan itibaren bulunur, bağırsak hücrelerinin ve bağırsaklarımızın olması gerektiği gibi çalışmasını sağlamada çok önemli bir rol oynarlar. Bağırsaklarımızdaki bakteriler aynı zamanda bağışıklık hücrelerimizin de gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olur.

Bazı araştırmalar, Crohn hastalarının bağırsak bakterilerinin çeşitliliğinin daha az olduğunu göstermektedir. Hastalarda ayrıca bağırsak iltihabını tetikleyebilecek belirli bakteri türlerinin seviyeleri de daha yüksektir.

Ancak Crohn hastalığı olan kişilerde işlev bozukluğu belirtileri gösteren sadece bağırsak bakterileri değildir. Beklenmedik bir şekilde, bazı araştırmalar ağızdaki bakterilerin de bu enflamatuar sağlık sorununda etkili olabileceğini göstermektedir. 

Ağız mikrobiyomu ve Crohn hastalığı

Bağırsaklarımıza ulaşan bakterilerin çoğu önce ağzımızdan geçer. Bu nedenle ağzımız, bağırsaklardan sonra en fazla bakteri barındıran ikinci yerdir.

Ağız mikrobiyomu karmaşıktır. Ağzımızın her bir parçasında farklı mikroorganizmalar bulunur. Bu mikrop toplulukları, diş plağı gibi biyofilm adı verilen karmaşık yapılar oluşturabilir. Bakteriler daha sonra birbirleriyle ve bağışıklık hücrelerimizle etkileşime girerek uyumlu bir sağlık durumu meydana getirir.

Araştırmacıların ağız mikrobiyomunun Crohn hastalığında rol oynayabileceğini düşünmelerinin birkaç nedeni vardır.

İlk olarak, çalışmalar Crohn hastalığı olan kişilerin ağızlarında sağlıklı kişilere kıyasla farklı bakteriler bulunduğunu gösteriyor. Bu durum, ağızdaki belirli bakteri türlerinin hastalıkta rol oynayabileceğini düşündürüyor.

İkinci olarak, sağlıklı kişilere kıyasla Crohn hastalığı olan kişilerin bağırsaklarında daha fazla miktarda bulunan bazı bakteri türleri, ağızda da mevcuttur.

İnsanlarda yapılan araştırmalar, özellikle Veillonella parvula adı verilen bir ağız bakterisinin Crohn hastalığı olan kişilerin bağırsaklarında bol miktarda bulunduğunu   göstermektedir. Bu bakteri periodontitis ve hatta menenjit gibi hastalıklarla ilişkilidir. Bu bakteri normalde ağız mikrobiyomunda bulunur, ancak kayda değer bir çalışma, alt bağırsakta yaşamanın bir yolunu geliştirdiğini göstermiştir.

Fareler üzerinde yapılan araştırmalar, enflamasyonun belirli bakteri türlerinin büyümesini kolaylaştırdığını, bunun da daha fazla enflamasyona ve bağışıklık hücrelerinin aşırı aktivasyonuna yol açtığını gösteriyor. Aynı durum Crohn hastalığıyla bağlantılı ağız bakterileri için de geçerliyse, bu durum ağızda bakterilerin aşırı çoğalması ve iltihaplanmanın Crohn'un olası bir temel nedeni olduğunu düşündürebilir.

Tabi ki ağız bakterileri ve Crohn hastalığı arasındaki ilişkinin belirlenmesi için daha detaylı araştırmalara ihtiyaç var.

Bu makale, Creative Commons lisansı altında The Conversation'da yayınlandı. Orijinal makaleyi okumak için buraya tıklayabilirsiniz

29 Tem 2023 - 14:00 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.