Sivrisinek deyip geçmeyin!

Farklı türlerdeki sivrisinekler bir dizi ciddi hastalık taşırlar.

Örneğin Aedes türleri, kolayca ayırt edilebilen siyah ve beyaz lekeleriyle chikungunya, dang humması, lenfatik filaryaz, Rift Vadisi humması, sarıhumma ve Zika virüsü hastalığına neden olur. Bunlar gündüz saatlerinde, özellikle sabahın erken saatlerinde ve alacakaranlık çökmeden önce aktiftirler.  

Anopheles türleri sıtmaya ve filariasise neden olur. Bazı türler insanları diğer hayvanlara tercih eder ve bunlar hastalık açısından en büyük tehdittir. 

Culex türleri, kuş ve at viral enfeksiyonlarının yanı sıra Japon ensefaliti, St. Louis ensefaliti, filariasis, Batı Nil ateşi ve bakteriyel hastalık tularemiye neden olur. Ev sivrisinekleri olarak da adlandırılan bu sivrisinekler, dünya çapında hem tropikal hem de ılıman iklimlerde bulunur, ancak aşırı kuzeyde bulunmaz. 

Sıtma

Sıtma, Plasmodium parazitinin neden olduğu günümüzün en tehlikeli ve yaygın bulaşıcı hastalığıdır . Patojen, Anopheles türü sivrisinekler tarafından bulaşır.

Dang Humması

Dang humması, dünyadaki en yaygın vektör kaynaklı viral enfeksiyon olma ve tropikal bölgelerde en önemli ölüm nedenleri arasında yer alma ayrıcalığına sahiptir. Aedes sivrisineklerinin taşıdığı dang virüsü neden olur. Her yıl yaklaşık 96 milyon kişi dang hummasına yakalanıyor ve bunların yaklaşık 40.000'i ölüyor.

Sarıhumma

Sarı humma, semptomatik enfeksiyonların küçük bir kısmında en sık olarak ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve mide bulantısı ile karakterizedir. Başlangıçta sıtmayı andıran bazı enfeksiyonlar, ağız, burun ve göz mukozasında kanama ile şiddetlenir; bu duruma adını veren cilt ve gözlerin sararmasına neden olan sarılık şekillenir. 

Batı Nil Virüsü

Batı Nil virüsü, 1937'de Doğu Afrika'da bir ülke olan Uganda'da keşfedildi. Enfeksiyon, insanların %80'inden fazlasında %1'den azında korkulan komplikasyon olan Batı Nil ensefaliti gelişir. Bu ölümcül olabilir.  Virüs, enfekte kuşlarla beslenirken virüsü alan sivrisinekler tarafından yayılır, ancak insanlar tarafından yayılmaz.

Zika

Zika virüsü, başlangıçta biraz ateş, eklem ağrısı ve kızarıklıkla birlikte hastalığa neden olur. Gebelikte tehlikelidir çünkü gelişmekte olan fötusun beynine zarar vererek nörolojik kusurlara neden olur.

 

24 Tem 2023 - 10:06 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.