Göz damlaları retina hastalığı iğnelerinin yerini alabilir

Retinal ven tıkanıklığı (Retinal vein occlusion, RVO) adlı göz hastalığının etkilediği hastaların gözlerine endotel büyüme faktörü inhibitörü (anti-VEGF) iğneleri yapılır. Bilim insanları, bu korkutucu ve rahatsız edici yönteme bir alternatif bulmuş olabilir…

Büyütmek için resme tıklayın

Fareler üzerinde biz dizi deney yapan ABD’deki Columbia Üniversitesi ve Sanford Burnham Prebys Tıbbi Keşif Enstitüsü’nden araştırmacılar, bu rahatsız ve endişe verici tedavi yerine uygulanabilecek göz damlaları üretmeyi başardı.

Retinal ven tıkanıklığı nedir?

Retinal ven tıkanıklığı (RVO) gözün retinasındaki bir damar tıkandığında ortaya çıkar. Sorunun ciddiyetine bağlı olarak şişmeye, iltihaplanmaya, retinada hasara ve hatta görme kaybına yol açar.

Endotel büyüme faktörü inhibitörü (Anti-VEGF) iğnelerinin şişliği azalttığı ve görmeyi iyileştirdiği yapılan araştırmalarla ispatlandı. Ancak, işe yaraması için göze ince bir hipodermik yerleştirilmesi (iğne yapılması) gerekir. Ayrıca iğne ile enjekte edilen ilaçlar RVO tedavisinde her zaman etkili olmayabilir.

Göze iğne yapılmasının ürkütücü olması, insanların tedaviden kaçmasına neden olabilir. Bu da sorunun daha da kötüleşmesi anlamına gelir.

Deneysel bir ilaç, iğnelerden daha iyi sonuç verdi

Laboratuvar testlerinde, yeni geliştirilen deneysel bir ilacı içeren göz damlalarının farelerde RVO kaynaklı şişmeyi azaltma ve retinadaki kan akışını iyileştirme konusunda, standart anti-VEGF iğnelerden iki kat daha etkili olduğu görüldü. Dahası, iğnelerin aksine, göz damlaları gözdeki fotoreseptörlerin bozulmasını önleyerek görme kaybına karşı da koruma sağladı.

Göz damlalarında, daha önce kaspaz-9 enzimini bloke ettiği tespit edilen Pen1-XBir3 adlı bir bileşik bulunuyor. Bu enzim hücre ölümünü tetikler ve RVO nedeniyle hasar gören kan damarlarında aşırı aktiftir.

Columbia Üniversitesi'nden nörovasküler biyoloji uzmanı Maria Avrutsky, “Göz damlalarının retinadaki kan damarlarının sağlığını iyileştirdiğini, bunun da retinanın nöronlarına zarar veren ve görme kaybına yol açan toksik sinyali azalttığını düşünüyoruz” diyor.

Bu çok umut verici bir sonuç. Ancak insanlarda güvenli ve etkin olduğunun anlaşılması için önce insanlarda da test edilmesi gerekiyor.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Frontiers in Neuroscience dergisinde yayınlandı. 

21 Tem 2023 - 20:30 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.