Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi, Haziran 2023 verilerini açıkladı. YD-ÜFE, Mayıs 2023'te yıllık bazda son iki yılın en düşük seviyesine gerilemişti.
YD-ÜFE değişim oranları (%), Haziran 2023

YD-ÜFE yıllık %39,92, aylık %15,62 arttı
YD-ÜFE (2010=100) 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %15,62, bir önceki yılın Aralık ayına göre %26,29, bir önceki yılın aynı ayına göre %39,92 ve on iki aylık ortalamalara göre %61,58 arttı.
YD-ÜFE yıllık değişim oranı (%), Haziran 2023

İmalat yıllık %40,03, aylık %15,65 arttı
Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %33,47, imalatta %40,03 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında %37,10 artış, dayanıklı tüketim malında %45,02 artış, dayanıksız tüketim malında %45,04 artış, enerjide %12,17 azalış, sermaye malında %48,82 artış olarak gerçekleşti.
YD-ÜFE yıllık değişim oranları (%), Haziran 2023

Sanayinin iki sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %13,70, imalatta %15,65 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında %14,72, dayanıklı tüketim malında %13,33, dayanıksız tüketim malında %14,46, enerjide %27,15, sermaye malında %16,11 artış olarak gerçekleşti.
YD-ÜFE aylık değişim oranları (%), Haziran 2023

Sektörlere göre YD-ÜFE
Yıllık YD-ÜFE'ye göre 5 alt sektör daha düşük, 20 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık azalış gösteren tek alt sektör %12,17 ile kok ve rafine petrol ürünleri olurken, buna karşılık bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler %60,62, b.y.s. makine ve ekipmanlar %59,14, içecekler %59,14 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Sektörlere göre YD-ÜFE yıllık değişim oranları (%), Haziran 2023

Aylık YD-ÜFE'ye göre 20 alt sektör daha düşük, 5 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi.
YD-ÜFE sektörlerinden ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) %10,94, diğer mamul eşyalar %11,26, basım ve kayıt hizmetleri %11,51 ile endekslerin en az arttığı alt sektörler; buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri %27,15, bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler %20,41, diğer ulaşım araçları %17,23 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Sektörlere göre YD-ÜFE aylık değişim oranları (%), Haziran 2023

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.