Hastalandığımızda neden ateşleniyoruz ?

Ateş, vücudun enfeksiyona karşı savunmasının önemli bir parçası.

İnsanlarda enfeksiyonlara neden olan çoğu bakteri ve virüs en iyi 37°C'de gelişiyor. Birçok bebek ve çocuk, hafif viral hastalıklarla birlikte yüksek ateş geliştiriyor. Ateş, vücutta bir savaşın sürdüğünü işaret etse de, ateş kişiye karşı değil mikroorganizmalara karşı oluşuyor.

Normal vücut sıcaklığı koltuk altında 37, ağızdan ve kulaktan 37.8 derecenin altındadır. Bir kişiye ateşi var diyebilmemiz için en az birkaç ölçümde ateşinin 38.3’ün üzerinde bulunması gerekiyor. Vücut sıcaklığı diürnal ritme sahiptir yani sabah 04.00-06.00 arası en düşük, 16.00-18.00 arası en yüksek değerdedir.

Nedenler

Hemen hemen her enfeksiyon ateşe neden olabiliyor, örneğin:

·         Kemik enfeksiyonları (osteomiyelit), apandisit, cilt enfeksiyonları veya selülit ve menenjit

·         Soğuk algınlığı veya grip benzeri hastalıklar, boğaz ağrıları, kulak enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları, mononükleoz, bronşit, zatürree ve tüberküloz gibi solunum yolu enfeksiyonları

·         İdrar yolu enfeksiyonları

·         Viral gastroenterit ve bakteriyel gastroenterit

·         Bazı aşılardan sonra çocuklar ve yetişkinlerde 1 veya 2 gün süreyle düşük dereceli ateş olabilir.

·         Diş çıkarma, çocuğun ateşinde hafif bir artışa neden olabilir, ancak 37,8°C'yi geçmemelidir.

Tedavi

Basit bir soğuk algınlığı veya başka bir viral enfeksiyon bazen yüksek ateşe neden olabiliyor. Bu, sizin veya çocuğunuzun ciddi bir sorunu olduğu anlamına gelmez. Bazı ciddi enfeksiyonlar, çoğunlukla bebeklerde ateşe neden olmuyor veya vücut sıcaklığının çok düşük olmasına neden olabiliyor.

Ateş hafifse ve başka bir sorununuz yoksa tedaviye ihtiyacınız yoktur. Sıvı tüketerek ve dinlenerek bu durumdan kurtulabilirsiniz.

Ateşi düşürmeye çalışırken:

·         Üşüyen birini sarmayın.

·         Fazla giysileri veya battaniyeleri çıkarın. Oda rahat olmalı, çok sıcak veya soğuk olmamalıdır. Uyumak için bir kat hafif giysi ve bir hafif battaniye deneyin.

·         Ilık bir banyo veya sünger banyosu ateşi olan birinin serinlemesine yardımcı olabilir.

·         Soğuk banyo, buz veya alkolle ovmayın. Bunlar cildi soğutuyor ancak çoğu zaman titremeye neden olarak durumu daha da kötüleştiriyor, bu da vücut sıcaklığını yükseltiyor.

22 Tem 2023 - 12:00 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.