Gerçekten antioksidanlar olmazsa olmaz mı?

Antioksidanlar çok çeşitli gıda ve takviyelerde bulunabilir. Bu yazıda bunların ne olduğunu, neden onlara ihtiyaç duyduğunuzu ve bunları elde etmek için en iyi kaynakları analiz ediyoruz.

Anti-kanser, anti-aging, anti-demans - bunun gibi sağlık iddialarıyla, insanların yedikleri gıdalardan  cilt bakımı rutinlerine kadar antioksidan alımını artırmanın yollarını aramalarına şaşmamalı.

Ancak antioksidanlar tam olarak nedir? ve bu güçlü bileşiklerin gücünden yararlanmak için ne yapabiliriz?

"Antioksidan" temel olarak, hücre sağlığını korumaya yardımcı olan ve sağlıklı hücrelere saldıran ve DNA hasarına yol açabilen bileşikler olan serbest radikallerin neden olduğu hasarı nötralize eden veya sınırlayan farklı maddeleri kapsayan bir şemsiye terim olarak kendine yer buluyor.

Vücudunuz nefes alma, yiyeceği enerjiye dönüştürme veya fiziksel aktivite gibi günlük aktivitelere yanıt olarak doğal olarak serbest radikaller üretir. Bununla birlikte, serbest radikaller ayrıca sigara, alkol kullanımı ve kötü beslenme alışkanlıkları gibi yaşam tarzı alışkanlıklarının ve kirlilik, böcek ilaçları ve güneşe maruz kalma gibi çevresel faktörlerin de bir yan ürünü. Vücutta çok fazla serbest radikal olduğunda ve bunları dengelemek için yeterli antioksidan olmadığında, oksidatif stres adı verilen bir fenomen meydana gelebilir ve doku ve hücre hasarına yol açabilir.

Antioksidan alımınıza dikkat etmek, genel sağlığınızı korumanın ve ömrünüzü uzatmanın harika bir yolu. Advances in Nutrition dergisinde yayınlanan bir çalışma, toplam 500.000'den fazla katılımcıyı içeren 41 çalışmanın sonuçlarını değerlendirdi. 74.000 vakada, ölüm riski ile genel diyet antioksidanları veya karotenoidler ve C vitamini dahil olmak üzere belirli spesifik antioksidanlar arasında ters bir ilişki buldular. Bu, daha fazla antioksidan alımı ile tüm nedenlere bağlı ölümlerde azalma riskini gösteriyor.

Nispeten yüksek antioksidan içeriğine sahip gıda örnekleri (100 gramda milimol ile ölçülür)

  • Enginar (haşlanmış): 4.5.
  • Yaban mersini: 9.
  • Çikolata (pişirmek için, şekersiz): 10.
  • Karanfil (kurutulmuş, öğütülmüş): 126.
  • Kahve çekirdekleri (kavrulmuş, siyah): 23.
  • Kekik (kurutulmuş): 96.

22 Tem 2023 - 09:00 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.