Fallot tetralojisi nedir?

Fallot Tetralojisi, doğumda mevcut olan (konjenital) dört kalp kusurunun bir kombinasyonunun neden olduğu nadir bir durum olarak tanımlanıyor.

Kalbin yapısını etkileyen bu kusurlar, oksijence fakir kanın kalpten dışarı akmasına ve vücudun geri kalanına gitmesine neden oluyor. Fallot tetralojisi olan bebekler ve çocuklar, kanları yeterince oksijen taşımadığından genellikle mavimsi bir cilde sahiptirler.

Fallot tetralojisi genellikle bebekken teşhis ediliyor. Bazen, kusurların ve semptomların ciddiyetine bağlı olarak Fallot tetralojisi yetişkinliğe kadar saptanmıyor.

Fallot tetralojisi olan tüm bebeklerin cerrahi müdahaleye ihtiyaçları vardır. Fallot tetralojisi olan kişiler hayatlarının geri kalanında düzenli doktor kontrollerine ihtiyaç duyuyorlar ve aktivite kısıtlamaları olabiliyor.

Belirtiler

Fallot Tetralojisi belirtileri, bloke edilen kan akışının miktarına bağlı olarak değişiyor. Belirtiler ve semptomlar şunları içerebiliyor:

·         Düşük kan oksijen seviyelerinin neden olduğu mavimsi bir cilt rengi (siyanoz)

·         Özellikle beslenme veya egzersiz sırasında nefes darlığı ve hızlı nefes alma

·         Zayıf kilo alımı

·         Oyun veya egzersiz sırasında kolayca yorulma

·         Uzun süreli ağlama

·         Kalp üfürüm

·         Bayılma

·         El ve ayak parmaklarında tırnak yatağının anormal, yuvarlak şekli (çomak parmak)

Fallot tetralojisine sahip bebekler, ağladıktan veya beslendikten sonra veya ajite olduklarında aniden derin mavi bir cilt, tırnaklar ve dudaklar geliştiriyorlar.

Nedeni

Fallot Tetralojisi dört kusur içeriyor:

·         Pulmoner kapak darlığı

·         Ventriküler septal defekt

·         Aort kayması

·         Sağ alt kalp odasının kalınlaşması (sağ ventrikül hipertrofisi).

Fallot Tetralojisi, bebek doğduktan hemen sonra ameliyatla tedavi edilebiliyor. Ameliyat sırasında doktorlar pulmoner artere geçişi genişletiyor. Ayrıca kalbin iki alt odası arasındaki deliği kapatmak için ventriküler septal kusurun üzerine bir yama yerleştiriyorlar.

Bebeklerin çoğu ameliyattan sonra aktif ve sağlıklı bir hayat yaşıyorlar. Bununla birlikte, ilerlemelerini izlemek ve yaşlandıkça gelişebilecek diğer sağlık durumlarını kontrol etmek için bir kardiyolog  ile düzenli takip ziyaretlerine ihtiyaçları olacaktır. Yetişkinler olarak, diğer olası sorunlar için daha fazla ameliyata veya tıbbi bakıma ihtiyaç duyabilirler.

16 Tem 2023 - 18:57 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.