Ege Üniversitesi, Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesi ile iş birliği yapacak

Ege Üniversitesi (EÜ) ve Japon Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesi (TUAT) tarım alanında güçlü iş birliğini öngören bir anlaşma imzaladı.

Haber albümü için resme tıklayın

İki üniversite arasındaki iş birliği protokolü, İzmir Ege Üniversitesinde, Türk ve Japon yetkililerin şahitliğinde imzalandı. Başta akademik olmak üzere, tarım alanında güçlü iş birliğini öngören anlaşmanın imzaları İzmir Ege Üniversitesinde atıldı.

Rektörlük binasında Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ile Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ryo Funada’nın imzaladığı protokol nedeniyle düzenlenen törene; Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Naciye Gökçen Kaya, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Işınsu Kestelli ve Japonya Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Takero Aoyama ve çok sayıda davetli katıldı.

İlk ortak proje İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’ne!

İki üniversite arasında varılan mutabakat çerçevesinde ilk ortak proje için de adım atıldı. Ege Üniversitesi ve TUAT, İTB öncülüğünde kurulan ve “Tarımın Silikon Vadisi” olarak anılan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) için bir ortak proje geliştirdi. Menemen ovasından başlayarak Ege Bölgesinde pamuk üretimini akıllı tarım teknolojileriyle sulamayı öngören proje için; EÜ, TUAT ve İTB adına eş zamanlı olarak bir proje protokolü imzalandı.

Protokole İTB adına Yönetim Kurulu Başkan Işınsu Kestelli, EÜ adına Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ve TUAT adına Dekan Prof. Dr. Ryo Funada imza attı. İki üniversitenin İTTM bünyesinde hayata geçireceği projenin uygulama merkezi Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) olacak.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak: “Her 2 ülkeye de hayırlı olsun”

İmzalanan protokolle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Budak, “İmzalanan ikili iş birliği anlaşması ile ortak bir Ar-Ge içerikli ‘Uzaktan Algılama Teknikleri Kullanılarak Değişken Oranlı Sulama Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi’ projesini hayata geçiriyoruz.

Ağırlıklı olarak pamuk üretiminin gerçekleştirildiği İzmir'de pamuk sulamasına yönelik tarım teknolojileri çerçevesinde akıllı sulama yönetiminin geliştirilmesi sonucunda hedef kitlemiz için son derece faydalı çıktıları olacağına inandığımız bu protokollerde yer almaktan gurur duyduğumuzu vurgulamak istiyorum. Uluslararası nitelikteki bu iş birliğinin her iki ülke için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Prof. Dr. Ryo Funada: “İş birliğinden memnuniyet duyuyoruz”

Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ryo Funada ise üniversite olarak Ege Üniversitesi ile öğrenci ve akademisyen transferini de öngören iş birliğinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

Japonya’nın son dönemde akıllı tarım teknolojileri konusunda büyük ilerleme kaydettiğini vurgulayan Ryo Funada, “TUAT, ülkemizin sahip olduğu tarımsal teknolojileri büyük potansiyeli olan Türk tarımının hizmetine sunma konusunda çok heyecanlı ve istekli. Bu iş birliklerinin iki ülke ilişkilerini daha da yakınlaştıracağına inanıyoruz” dedi.

İHA

14 Tem 2023 - 13:00 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.