Kentlilerde doğa korkusu giderek yükseliyor

İnternet üzerinden yapılan aramaları değerlendiren bilim insanları, kentsel yaşamın doğaya karşı korkularımızı körüklediğini gösterdi.

Büyütmek için resme tıklayın

Finlandiya'daki Turku Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma, internet aramalarının dünya çapında çeşitli biyofobilerin yaygınlığının arttığını gösterdi. Biyofobi, belirli organizmalara veya doğa unsurlarına karşı içgüdüsel bir korku veya tiksinti duyma anlamına geliyor. Araştırmacılar, daha büyük kentsel nüfusa sahip ülkelerin doğayla ilgili daha geniş bir yelpazede fobilere sahip olduğunu, bu durumun kentsel yaşamın doğaya karşı korku ve tiksinti oluşturabileceği fikrini desteklediğini buldu.

Biyofobiler bizi tehlikelerden koruyor

Bazı biyofobi biçimleri, atalarımızın potansiyel olarak zararlı organizmalardan kaçınmasına yardımcı olarak evrimsel fayda sağlamış olsa da, birçok insan somut bir tehdit oluşturmayan organizmalara karşı korku tepkileri sergiliyor. Bu durum aşırı kaygıya ve doğa ile etkileşimden kaçınmaya yol açabiliyor. Çalışma, modern toplumlarda doğayla ilgili fobilerin yaygınlığının arttığını vurguluyor, kentsel yaşam nedeniyle doğadan kopukluğun artmasının buna katkıda bulunan bir faktör olabileceğini gösteriyor.

Doğaya karşı korku dünyada artıyor

Biyofobilerin yaygınlığı hakkında bilgi toplamak için araştırmacılar, 25 farklı biyofobi türü için internet arama verilerini analiz ederek, bunu 25 alakasız fobi grubuyla karşılaştırdı. Biyofobilere olan ilginin, diğer fobilere kıyasla yavaş da olsa dünya çapında arttığını buldular. Bir ülke düzeyinde kaydedilen arama verisine sahip biyofobilerin sayısı, ülkedeki zehirli türlerin sayısı ve kentsel alanlarda yaşayan nüfusun oranı ile pozitif olarak ilişkilendirildi. Diğer yandan ülkedeki kentsel nüfusun büyümesiyle ters bir bağıntı izlendi.

Korkular çevre koruma çabalarını baltalayabilir

Bu bulgular, büyük ve köklü kentsel nüfusa sahip ülkelerde çeşitli biyofobilerin daha geniş bir yelpaze sergilediğini gösteriyor. Sonuçlar, kentsel yaşamı doğaya dair deneyimlerin kaybından ötürü doğadan kopuşla özdeşleştiren önceki hipotezleri destekliyor. Bu kopuş, diğer yaşam formlarına karşı korku ve tiksinti olarak kendini gösterebiliyor. Bu konu dikkate alınmazsa insanların çevrelerindeki doğayı korumaya yönelik algıları ve destekleri üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Çalışmaya bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Ekli Dosyalar

12 Tem 2023 - 15:10 - Çevre


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.