Mangal yaparken gıda zehirlenmesi riskini arttıran davranışlar neler?

Yaz aylarının sevilen aktivitesi mangal ve piknik, yeterli hassasiyeti göstermediğinizde tatsız bir şekilde sonuçlanabilir…

Haber albümü için resme tıklayın

Yaz aylarının gelmesiyle beraber piknik ve mangal sezonu da açılmış oldu. Peki mangal yaparken dikkat edilmesi gereken gıda güvenliği uygulamaları neler? Gelin en riskli ve dikkat etmeniz gereken noktayı inceleyelim…

Mangal yaparken en çok dikkat edilecek husus ne?

Tipik bir mangalda önce ateş yakılır ve pişirilecek ürünler hazırlanır. Bunlar genelde tavuk, köfte, sucuk, et olabilir. Hazırlanan ürünlerin pişirilmek üzere mangala götürülmesi ve pişen ürünlerin masaya getirilmesi ise son derecede kritik.

Çiğ haldeki ürünleri mangala götürürken kullanılan tabak, tepsi, kap gibi gereçlerin; pişen ürünlerin masaya getirilmesi için kullanılması oldukça ciddi bir gıda güvenliği sorununa yol açıyor. Ürünler yeterince pişmiş olsa dahi, çiğ ürünlerin temas ettiği yüzeye geçebilen zararlı mikroorganizmalar, aynı yerde taşınan pişmiş ürünlere tekrar bulaşabiliyor.

Buna dikkat etmemek, adeta çiğ veya yeterince pişmemiş bir et veya tavuk ürünü yemeye benzer bir etki göstererek gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.

Aynı risk, mangala ürünleri yerleştirirken ve pişen ürünleri alırken kullanılan gereçler için de geçerli. Örneğin çiğ ürünleri mangala koymak için kullandığınız bir maşa ile pişen ürünlerin alınması, çiğ ette bulunan mikroorganizmaların pişmiş ete geçmesine olanak tanıyor.

Ne yapılmalı?

Yukarıda bahsettiğimiz riski engellemek için alınacak önlem oldukça basit; çiğ ürünlerle temas eden hiçbir gerecin (tabak, kesme tahtası, çatal, maşa vb.) pişmiş ürünlerle temas etmemesi gerekiyor. Elbette çiğ ürünlerle temas ettikten sonra yıkanarak temizlenen ürünler, pişmiş ürünler için kullanılabilir.

Masada hazırladığınız etleri mangala götürdüğünüz bir tabağı düşünün. Pişen ürünleri mangaldan aldığınızda asla bu tabağa koymamalısınız. Etler pişerken tabağı yıkamalı veya pişen ürünleri taşımak için farklı bir tabak kullanmalısınız.

Aynı uygulamayı maşa için de düşünebilirsiniz. Çiğ ve pişmiş etlere temas etmek üzere iki ayrı maşa kullanabilir veya çiğ ete temas ettikten sonra maşanızı iyice temizleyerek tekrar kullanabilirsiniz.

09 Tem 2023 - 14:00 - Gıda


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.