Su ürünlerinde cıva seviyesi mevsime göre değişiyor

Balık tüketiminin sayısız sağlık faydası olsa da balık beslenme zincirinde en yoğun cıva kaynaklarından biri. Yapılan araştırma balıklarda cıva yoğunluğunun yılın hangi döneminde en düşük düzeye indiğini ortaya koydu.

Büyütmek için resme tıklayın

Finlandiya'daki bir gölde yıl boyunca yürütülen bir araştırma, balıklardaki cıva konsantrasyonunun mevsimler boyunca önemli ölçüde değiştiğini ortaya çıkardı. Araştırmada balıklardaki cıva seviyelerinin kış aylarında ve ilkbahar yumurtlama mevsimine yakın en yüksek ve büyüme mevsiminden sonra sonbaharda en düşük olduğu bulundu.

Kış ve ilkbaharda cıva seviyeleri en yüksek

Sıcaklıktaki ve diğer çevresel faktörlerdeki mevsimsel değişiklikler, metabolizmanın yavaşlamasına ve balıklar için gıda bulunabilirliğinin azalmasına neden olarak açlığa ve kilo kaybına neden oluyor. Bu döngü, yaz ve sonbahara kıyasla kış ve ilkbaharda balıklarda daha yüksek cıva seviyeleri görülmesine neden oluyor. Bununla birlikte, mevsimsel dalgalanmalara rağmen, Finlandiya'nın güneyindeki söz konusu gölde incelenen tüm balık türleri, cıva açısından sağlık riski sınırının altında kaldı.

Bulgular, balık popülasyonlarını izlerken cıva konsantrasyonlarındaki mevsimsel dinamikleri göz önünde bulundurmanın ve buna bağlı olarak balıkçılık yönetimi ve insan sağlığı ile ilgili akılcı kararlar almanın önemini ortaya koydu.

Otoriteler özellikle kışın cıva seviyelerini izlemeli

Araştırmacılar özellikle tatlı su levreği ve sudak gibi belirgin mevsimsel değişimler gösteren türlerde kış aylarında cıva düzeylerinin daha sık izlenmesi gerektiğini belirtiyor. Ek olarak, sürdürülebilirliği sağlamak için yumurtlama mevsimine yakın dönemlerde balıkçılık faaliyetlerinin sınırlandırılması öneriliyor.

Balıklardaki cıvanın mevsimsel dinamikleri hakkında değerli bilgiler sağlayan, balık popülasyonlarındaki cıva seviyelerini anlamak ve yönetmek için süregelen çabalara katkıda bulunan araştırmaya bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ekli Dosyalar

07 Tem 2023 - 14:25 - Gıda


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.