Kısırlık tedavisinde yeni umut

Güney Koreli bilim insanları kadın kısırlığının tedavisinde devrim yaratabilecek bir teknoloji geliştirdi. Yeni buluş embriyonun rahme tutunmasını kolaylaştırıyor.

Büyütmek için resme tıklayın

Kısırlık, dünyada giderek büyüyen bir sorun. Bu durum karşısında tıbbi yardım arayanların sayısının 2022'de 2018'e kıyasla %4,7 oranında arttığı belirtiliyor. Başarılı bir gebelik için sağlıklı endometriyum dokusunun şart olduğu ifade ediliyor. Bu doku embriyonun rahim duvarına tutunabilmesine ve büyümesine olanak sağlıyor. Ancak birçok kadında endometriyum ince kalıyor, bu da kısırlığa yol açabiliyor. .

İnce endometriyum durumunda hormon tedavisi ve endometriyal enjeksiyonlar gibi güncel tedavi yaklaşımları ancak sınırlı düzeyde başarı sağlıyor. Bu konuya odaklanan Güney Kore Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, kadın kısırlığının tedavisinde devrim yaratabilecek yeni bir buluş ortaya koydu.

Yeni biyomateryal endometriyum dokusunu destekliyor

Bilim insanlarının geliştirdiği ve hidrojel adı verilen biir madde, vücut içindeki ortama çok benzeyen bir biyomateryal olan hücresizleştirilmiş hücre dışı matristen üretildi. Hidrojelin, farelerde endometriyal kalınlığın geri kazanılmasını sağladığı ve embriyonun yerleşmesi için uygun bir ortam yarattığı gözlendi. Hücrelere karşı zehirli etkisi çok düşük olan hidrojel, rahme yerleştirilen embriyoların %90 oranında hayatta kalmasını sağladı.

Araştırma ekibi ayrıca hidrojelin vücutta insülin benzeri büyüme faktörü (IGF1) ve insülin benzeri büyüme faktörü bağlayıcı protein (IGFBP3) üretimini uyardığını da keşfetti. Bu proteinler endometriyum dokusunun yenilenmesi için gerekli maddelerdir.

Kadınlarda kısırlık tedavisi için yeni umut

Çalışmanın bulguları, ince endometriyum ve rahmi etkileyen diğer durumlar için yeni bir tedavinin geliştirilmesine olanak sağlayacak gibi görünüyor. Araştırmacılar bu çalışmanın kısırlık şikayeti olan hastalara umut olacağını ifade ediyor. Çalışmanın bulguları Advanced Functional Materials dergisinde yayınlandı.

Ekli Dosyalar

05 Tem 2023 - 16:50 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.