Rusya-Ukrayna savaşının küresel gıdaya etkisi

Avusturya'dan bir araştırma kuruluşu küresel gıda tedarik zincirindeki bağlantıları inceleyerek Rusya-Ukrayna savaşının dolaylı etkilerini ortaya koydu.

Büyütmek için resme tıklayın

Complexity Science Hub tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, küresel gıda tedarik zincirindeki karşılıklı bağımlılıkları inceledi ve Rusya-Ukrayna çatışmasının dolaylı etkilerini ortaya çıkardı. Dinamik bir küresel gıda sistemi modeli kullanan araştırmacılar, 192 ülkeden ve 125 gıda ve tarım ürününü konu alan verileri analiz ettiler.

Araştırmacılar dolaylı etkilerin genellikle doğrudan etkileri gölgede bıraktığını, bunun da küresel gıda sisteminin karmaşıklığını vurguladığını ortaya koydu. Örneğin, Ukrayna mısır üretimini vuran bir şok, Güney Avrupa'da domuz eti varlığında %13'lük bir düşüşe yol açarken, Ukrayna domuz eti üretimini vuran bir şokun etkisi ihmal edilebilir düzeyde oldu.

Savaş sürerse küresel gıda krizi gelebilir

Çatışma nedeniyle Ukrayna'daki tarımsal üretimin tamamen kaybolduğu en kötü senaryoda; dünya çapında tahıllarda, yenilebilir sıvı yağlarda ve belirli et türlerinde önemli kayıplar olduğu görüldü. Araştırma, yerel üretimde yaşanan kesintilerin geniş kapsamlı etkilerini ortaya koydu. Bilim insanları yaşanan gıda kaybı hakkında tahminde bulunurken ve bu yönde müdahaleleri tasarlarken hem doğrudan hem dolaylı etkilerin dikkate alınması gerektiğini dile getirdi.

Çalışmada çatışmalar, aşırı uçta hava olayları, ekonomik krizler ve jeopolitik gerilimler gibi çeşitli olaylardan kaynaklanan aksaklıklar nedeniyle küresel gıda tedarik zincirlerinde ortaya çıkan karmaşık dinamikler ve kırılganlıklar hakkında bilgi sahibi olmanın önemli olduğu vurgulandı. Bulgular, küresel gıda sistemindeki riskler konusunda politika yapıcılar ve paydaşlar arasında farkındalık yaratmanın öneminin altını çizdi.

Küresel tedarik zincirleri birbirine bağlı

Bu çalışma değerli bilgiler sağlasa da, bireysel üretimi ve yerel ölçekleri göz önünde bulundurarak karşılıklı bağımlılıkları daha ayrıntılı bir şekilde haritalayabilmek için daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç var. Buna ek olarak yapılacak modellemelerde mevcut eşitsizlikleri şiddetlendirebilecek şoklardan sonra ticari ilişkilerin yeniden yapılanması da dikkate alınmalı. Complexity Science Hub, Avusturya Tedarik Zinciri Haber Alma Enstitüsü (ASCII) gibi girişimler için tedarik zincirindeki bağımlılıkların görünür hale getirilmesi hizmeti sunan bir kuruluş. Bu kuruluşun söz konusu son çalışmasına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Ekli Dosyalar

03 Tem 2023 - 13:30 - Gıda


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.