Arıtma çamurundan değerli metaller elde edilecek

Bir grup bilim insanı arıtma çamurundan ağır metalleri çekmek için düşük maliyetli ve çevre dostu bir yöntem geliştirdi.

Büyütmek için resme tıklayın

Avustralya'nın Melbourne kentinde bir mühendis ekibi, arıtılmış lağım çamurundan ağır metalleri geri kazanmak için düşük maliyetli ve çevre dostu bir yöntem geliştirdi. RMIT Üniversitesi önderliğindeki araştırmacılar, Güney Doğu Su ve Bataklık Üniversitesi ile iş birliği yaparak metallerin geri kazanım sürecinde ortaya çıkan asitli sıvı atığı geri dönüştürmenin yolunu buldu.

Bu yenilik, bakır ve çinko gibi değerli metallerin ve ağır metallerin çevreye çevreye sızmadan arıtım çamurundan geri kazanımını mümkün kılıyor. Ortaya çıkan ağır metallerden ayrıştırılan biyolojik bazlı katı maddeden ise gübre gibi çeşitli kullanım alanlarına sahip yenilenebilir bir enerji kaynağı olan yüksek kaliteli biyokömür elde edilebilecek.

Hydrometallurgy dergisinde yayımlanan araştırma, üç aşamalı bir metal ayrıştırma süreci ortaya koyuyor: ekstraksiyon, saflaştırma ve geri kazanım. Bu çalışmadan önce, biyolojik katı maddeden metal geri kazanımı, ekstraksiyon aşamasının ötesinde kapsamlı bir düzeyde araştırılmamıştı.

Organik maddelerin içine hapsolmuş ağır metaller

Bilim insanları organik madde içinde hapsolmuş metallerin saflaştırılması ve geri kazanılmasındaki zorlukları aşmak için çevreye en az zarar veren bir kapalı devre çözümü geliştirdi.

Bu buluş aynı ekibin biyolojik kökenli katı maddeleri biyokömüre dönüştürme teknolojisini tamamlıyor. Bu teknoloji, organik malzemeleri oksijensiz ortamda yüksek sıcaklıklara ısıtarak patojenleri ve kirleticileri ortadan kaldırıyor.

Ancak normal piroliz de denen bu yakma işlemi normal şartlarda biyokömürde ağır metalin yoğunluğunu artırabililyor. Yeni teknik, bu sorunu ele alarak, katı atığın gübre olarak tarımsal kullanım için mevzuata uygunluğunu sağlıyor.

Su sektörünün döngüsel ekonomiye ilk adımı

Ekip, pirolizden önce ağır metallerin geri kazanılmasına yönelik tekniğini su konusunda yetkililerle işbirliği yaparak uygulamayı planlıyor. Ayrıca, teknik ve ekonomik olanakları analiz etmek ve Güney Doğu Su ile ortak olarak pilot uygulamalar yapmayı hedefliyor.

Araştırmacılar, yeniliklerinin arıtma çamurundan başka uygulamaları da olabileceğine ve yağmur gölü çamurları ve maden artıkları gibi diğer atıklara da uygulanabileceğine inanıyor. Araştırmacıların nihai hedefi ise atık malzemeleri değerli kaynaklara dönüştürerek su sektörünü döngüsel ekonomiye adapte etmek. Araştırmanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Ekli Dosyalar

25 Tem 2023 - 15:44 - Çevre


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.