Deniz yosunu üretimi, gıda güvencesizliğine nasıl çare olur?

Araştırmacılara göre açlık kötü beslenme ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için bazı çiftçiler üretim alanı karalardan denizlere kaydırabilir.

Haber albümü için resme tıklayın

Tufts Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi tarafından yürütülen bir çalışmaya göre deniz yosunu üretimi küresel gıda güvencesizliğinin ortadan kaldırılmasında yardımcı olabilir.

Araştırmacılar deniz yosunu sürdürülebilir bir süper gıda olarak da aynı zamanda büyük bir geliri artırma potansiyeline sahip olduğunun altını çiziyor. Çalışmaya göre deniz yosunu üretmek ve satmak, özellikle Afrika ve Güneydoğu Asya’nın kıyı bölgelerinde yaşayan düşük ve orta gelirli ülkelerdeki çiftçilerin gelirlerini önemli derecede artırabilir.

Araştırma ekibinde yer alan, Tufts Üniversitesi Beslenme Profesörü Patrick Webb şunları söyledi:

“Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki en büyük gıda güvencesizliğe sağlıklı diyetlerin yüksek maliyetli olmasıdır. Yerel fiyatlar üzerinden yerel gıdaları tercih etseler dahi maddi olarak sağlıklı bir beslenmeye gücü yetmeyen 3 buçuk milyar insan olduğu tahmin edilmektedir. Bu kişilerin birçoğu için deniz yosunu yetiştirmek ve satmak daha yüksek gelir ve daha iyi beslenme anlamına gelebilir.”

Deniz yosununun sağlayacağı gelir artışı, beslenme kalitesini arttıracak

Araştırma ekibi, deniz yosunu yetiştiriciliğinin, geleneksel çiftlik hayvanı (sığır, koyun, keçi vb.) yetiştirmeye göre daha sürdürülebilir bir alternatif olduğunu, ayrıca besin açısından zengin deniz yosunu ürünlerine olan talep dünya çapında arttıkça kârlılığının artabileceğini öne sürüyor.

Yazarlar, "Gelir artışı mikroalgleri üreten, işleyen, paketleyen ve ihraç eden kişiler ve topluluklar için daha fazla satın alma gücü anlamına gelecek. Artan satın alma gücü de daha sağlıklı diyetlere dönüşecek" dedi.

Deniz yosunu üretimi halihazırda yapılıyor

Çalışmaya göre deniz yosunu Asya'nın bazı bölgelerinde, oldukça basit tekniklerle yüzyıllardır yetiştiriliyor. Çiftçiler, sudan besin emerek bitkiyi besleyen alglerin köklerine uzun ipler bağlıyor. Altı ila sekiz hafta sonra çiftçiler deniz yosununu elle topluyor ve güneşte kurutuyor.

Webb, “Tarım alanındaki incelediğimiz konuların çoğu, yeni ya da farklı türde ürünler bulmakla ilgili değil. Halihazırda yetiştirilen ve uygun maliyetli bir biçimde ölçeği büyütülebilecek ürünlerle ilgileniyoruz" diye konuştu.

Karbon ayak izi oldukça düşük

Yetiştirilmesinin oldukça kolay olmasının yanı sıra deniz yosununun çok küçük bir karbon ayak izine sahip olduğunu, hatta okyanusun karbon seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini aktaran araştırmacılar, hasat sırasında deniz yosunu tarafından ne kadar karbon dioksitin atmosfere salındığı hakkında çok fazla bilgi olmamasına rağmen, çok yıllık kahverengi alg çiftliklerinin her yıl bir hektar deniz yüzeyi başına on tona kadar karbondioksit emdiğinin araştırmalarla belirlendiğini dile getirdi.

Araştırmacılar deniz yosununun "karbon tutma" kapasitesinin yanı sıra, hayvan yemine eklendiğinde metan gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olabileceğini de iddia ediyor.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Global Food Security dergisinde yayınlandı.

22 Tem 2023 - 15:00 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.