Florida’ya rekor büyüklükte bir alg patlaması yaklaşıyor!

8 bin kilometrelik bir alana yayılan bir alg (su yosunu) yığını, Amerika’daki Florida ve Meksika kıyılarına kötü koku, bakteri ve zararlı böcekleri getirmek üzere…

Florida’ya rekor büyüklükte bir alg patlaması yaklaşıyor!
Florida’ya rekor büyüklükte bir alg patlaması yaklaşıyor!
Haber albümü için resme tıklayın

“Büyük Atlantik Sargassum Kuşağı”, Batı Afrika kıyılarından Meksika Körfezi’ne dek uzanan, devasa bir kahverengi alg (su yosunu) patlaması.

Alg patlaması, tatlı su veya denizlerde alg veya su yosunu adı verilen sucul fotosentetik ökaryot canlıların sayısında aşırı bir artış ve birikme durumudur. Sargassum ise büyük kütleler halinde yüzen kahverengi ve esmer yosun şeklinde tanımlanır.

Ağırlığı yaklaşık olarak 20 milyon tonu bulan “Büyük Atlantik Sargassum Kuşağı”, uzaydan görülebilecek büyüklükte.

Bu yılki, Mart ayı içerisinde kaydedilen en büyük alg patlaması olarak kayda geçti. Alg yığınının daha da büyümesi ve Haziran veya Temmuz ayında en büyük haline ulaşması bekleniyor. Bilim insanları ise su yosununun neden olabilecekleri nedeniyle kaygılı.

Florida’ya rekor büyüklükte bir alg patlaması yaklaşıyor!

Florida'ya yaklaşan su yosunu patlaması, uzaydan dahi görülebiliyor. (Görsel: Chuanmin Hu/University of South Florida College of Marine Science)

Su yosunları zararlı mı? Endişenin kaynağı ne?

Deniz yosunu genelde zararsızdır ve karbon dioksit yakalaması, balıklar için bir yaşam alanı sağlaması gibi faydaları vardır. Ancak bu faydalar, deniz yosununun açık okyanusta olduğu durumlarda söz konusudur.

ABD’nin genişliğinin 2 katı kadar bir alana yayılan Sargassum gibi bir patlama ise, okyanus akıntılarının algleri karaya doğru taşıması nedeniyle sahillerde adeta bir felakete yol açabilir.

Su yosunları sahil ekosistemlerine zarar verebilir, resifleri “boğabilir”, yaban hayatını bozabilir, altyapıyı tehdit edebilir ve hava kalitesini düşürebilir.

Sahile vuran Sargassum’un ölmesi ve çürümesi, belirgin bir çürük yumurta kokusu yayılmasına sebep olur. Bu durum geçmişte Meksika ve Florida’daki turizm için büyük bir sorun haline geldi.

Meksika’daki oteller ve konaklama tesisleri her yıl denizlerdeki Sargassum’dan kurtulmak için milyonlarca dolar harcama yapmakta, bu esmer yosunları başka bir yere taşıması için çok sayıda işçiyi görevlendirmektedir.

Florida’ya rekor büyüklükte bir alg patlaması yaklaşıyor!

Sargassum (kahverengi, esmer yosun) neden çoğalıyor?

Dünyada yüzlerce farklı Sargassum türü bulunur. Bunlardan Atlantik Okyanusu’nda yaşayanlar, diğer su yosunları gibi kayalara tutunabilecekleri köklere sahip olmadığından yüzeyde yaşar. Bu da kümeler oluşturarak birlikte hareket etmelerine olanak tanır. Güney Afrika ve Meksika Körfezi arasındaki rüzgarlar, bu kümelerin bir araya gelerek daha büyük kümeler oluşturmasına neden oluyor. Her yıl bahar ve yaz aylarında Atlantik Okyanusu boyunca gözlenen büyük deniz yosunu kuşağı bu şekilde oluşuyor.

Miami Üniversitesi’nde Okyanus Bilimi Profesörü olan Chuanmin Hu, “Çok büyük kümeler söz konusu olsa da bu kuşaktaki okyanus yüzeyinin yalnızca %0,1’i yosunla kapla. Sargassum okyanusun hiçbir bölümünü tamamen kapatmıyor, ayrıca toksik de değil” bilgilerini paylaştı.

17 Mar 2023 - 18:30 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.