İzlanda Avrupa'nın protein tedarikçisi olabilir

Uzmanlar İzlanda'nın Spirulina adlı mavi yeşil alg üretimini artırarak Kuzey Avrupa'nın gıda güvencesi sorununu çözebileceğini öngörüyor.

Büyütmek için resme tıklayın

Avrupa proteinli gıda talebini karşılamak için ithalata bağımlı bir bölge. Diğer yandan bu ihtiyacı karşılamak için hayvansal kaynaklara başvurulması da çevre üzerinde bir baskı yaratıyor. Bu nedenle sürdürülebilir protein üretimi Avrupa gündeminde üst sıralara tırmanıyor.

Geleceğin gıdaları arasında yer alan Spirulina bu noktada devreye giriyor. Bir tür mavi yeşil alg olan bu canlının sağlığa birçok faydası olduğu biliniyor. Protein yönünden zengin bu mikroorganizmanın et muadili ürünlerin üretiminde kullanılması ile protein üretimi sonucu oluşan sera gazının ve tatlı su kullanımının %90 oranında azaltılabileceği düşünülüyor.

Fotosentez yapan helezonik bakteri: Spirulina

Siyanobakteriler olarak adlandırılan bir sınıfa dahil olan ve bitkiler gibi fotosentez yapma özelliği bulunan bu bakteriler etten daha fazla protein içeriyor. Araştırmacılara göre kırmızı ette protein miktarı %30'ken Spirulina'da bu oran %70 düzeyinde. Ortalama bir Avrupalının yılda 80 kg kırmızı et yediği düşünüldüğünde bu yeni kaynak büyük umut vadediyor.

Ancak Spirulina halihazırda kırmızı etten çok daha pahalı. Uzmanlar üretim ölçeğinin büyümesiyle fiyatın düşeceğini söylüyor. İzlanda'da Spirulina son teknoloji ve yenilenebilir enerji kullanılarak, endüstriyel boyutta üretiliyor. Üretimin karbon ayak izi açısından nötr olduğu belirtiliyor.

Protein ihtiyacı sürdürülebilir şekilde karşılanabilir

Foods dergisinde yayınlanan araştırmaya göre vücudun tüm temel aminoasit ihtiyacının karşılanabilmesi için erkeklerin yılda yaklaşık 39, kadınların 34 kg Spirulina tüketmesi gerekiyor. Üzerinde çalışılan senaryoların birincisine göre İzlanda kurulu elektrik üretim kapasitesinin %15'i kullanırsa yılda yaklaşık 21 bin ton Spirulina üreterek protein bakımından kendine yeterli bir konuma geliyor.

Kapasite artırım senaryolarının en yükseğinde ise ülke yılda 242 bin ton Spirulina üreterek birçok Kuzey Avrupa ülkesinin ihtiyacını da karşılayabiliyor. Tabii bunun için İzlanda'nın biyoteknoloji sektörünü oldukça geliştirmesi gerekiyor.

Ekli Dosyalar

24 Şub 2023 - 16:04 - Gıda


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.