Dünyanın çekirdeğindeki gizli katman nasıl oluştu?

Çoğu kişi üzerinde yaşadığımız zeminin altında, dünyanın merkezinde neyin olduğuna kafa yormaz. Ancak ülkemizde yaşanan acı depremler sonrasında, jeoloji ve bağlantılı konular haftalardır gündemde…

Haber albümü için resme tıklayın

Yüzeyin altındaki katmanlar, Dünyanın geçmişinin de bir kaydı niteliğindedir. Bu katmanlara ilişkin günümüze dek çok fazla araştırma yapılmış olsa da geçtiğimiz yıllarda yapılan bir çalışmada, dünyanın merkezinde daha önce keşfedilmeyen bir yapı olduğu tespit edilmişti…

Sonuçları Journal of Geophysical Research dergisinde yayınlanan çalışmaya göre Dünya'nın iç çekirdeğinde, bir başka iç çekirdek daha var. 

Mevcut bilgilere göre, Dünya 4 ana tabakadan oluşuyor. Bunlar kabuk, manto, dış çekirdek ve iç çekirdek.

Yerkabuğunun altındaki katmanlara ilişkiler bilgiler, büyük oranda volkanlar ve sismik dalgalar sayesinde ortaya çıkarıldı. Bu dolaylı gözlemlerden yola çıkan bilim insanları, 5.000 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklara sahip iç çekirdeğin Dünya'nın toplam hacminin yalnızca %1'ini oluşturduğunu hesapladı.

Ancak birkaç yıl önce, Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde Jeofizikçi olan Joanne Stephenson ve ekibi, Dünya'nın iç çekirdeğinin aslında iki ayrı katmana sahip olabileceğine dair kanıtlara ulaştı.

Ekip, iç çekirdeğe ilişkin binlerce modeli taramak ve bunları sismik dalgaların Dünya'da ne kadar sürede seyahat ettiğine dair Uluslararası Sismoloji Merkezi tarafından onlarca yıl boyunca toplanan verilerle eşleştirmek için bir arama algoritması kullandı.

Dünya katmanları boyunca sismik dalgaların ilerlediği yollardaki farklılıklar. Kaynak (Stephenson et al., Journal of Geophysical Research: Solid Earth, 2021)

Sonuçlar, dalgaların hızlı ve yavaş ilerleyişi arasında 54 derecelik bir fark olduğunu ortaya koydu. Stephenson, “Demirin yapısındaki bir farklılığı ortaya koyabilecek verilere ulaştık. Bunun sebebi Dünya tarihinde iki ayrı soğuma olayı yaşanması olabilir. Bu büyük olayın detayları halen net değil. Ancak Dünya'nın iç çekirdeğine ilişkin bilgi birikimine önemli veriler ekledik” diye konuştu.

22 Şub 2023 - 19:00 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.