Koronavirüsler hayvanlarda gizleniyor!

COVID-19 hastalığına yol açan SARS-CoV-2 virüsünün mutasyonlar yoluyla birçok varyantı ortaya çıktı. Bunlardan ilk çıkanlar, bir süredir insanlarda tespit edilmiyor. Ancak yapılan araştırmalar, bu eski varyantların hayvan topluluklarında yaşadığını ortaya çıkardı…

1 Nisan 2022 güncel koronavirüs tablosu yayınlandı
Haber albümü için resme tıklayın

ABD’nin New York eyaletinde yapılan bir araştırmada, biyolojik adı Odocoileus virginianus olan beyaz kuyruklu geyiklerde, bir süredir insanlarda rastlanmayan eski koronavirüs varyantlarının bulunduğu belirlendi.

Dahası, geyiklerden elde edilen virüslere ait genetik dizilim, insanlarda bulunan virüslere kıyasla önemli genetik değişiklikler gösteriyor. Bu da SARS-CoV-2 virüsünün vahşi doğada mutasyon geçirmeye ve uyum sağlamaya devam ettiğini gösteriyor.

Örneklerin toplandığı zaman baz alındığında, söz konusu virüs varyantının insanlarda en son tespit edildiği tarihten itibaren aylarca geyiklerde yaşamış olması muhtemel. Bu hayvanların SARS-CoV-2 varyantları için uzun vadeli rezervuar görevi görme ihtimali oldukça yüksek.

New York’taki Cornell Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde virolog Diego Diel, "Bu çalışmanın en çarpıcı bulgularından biri de sözü edilen vahşi hayvanlarda, insanlar için tehlikeli kabul edilen Alfa, Gama ve Delta varyantlarının bir arada bulunduğunun saptanması" dedi.

Araştırma nasıl yapıldı?

Çalışma, beyaz kuyruklu geyiklerde kronik zayıflama hastalığına ilişkin bir araştırmanın kapsamında toplanan 5.462 lenf dokusu örneği kullanılarak yapıldı. Örnekler 2020 ve 2021 yıllarında toplandı. Ne zaman ve nerede toplandıklarının yanında örneklerin alındığı geyiğin yaşı ve cinsiyeti hakkında bilgiler de kaydedildi.

Tüm bu veriler, araştırmacıların SARS-CoV-2'nin özellikle aktif olduğu bölgeleri belirlemesini sağladı.

Ekip ayrıca bazı virüs varyantlarında 80 civarında mutasyon tespit etti. Bu da virüslerin geyiklerde uzun bir süredir bulunduğunun göstergesi. Ayrıca mutasyonlar, SARS-CoV-2'nin diğer hayvanlara ve hatta tekrar insanlara bulaşabilmesi ihtimalini arttırıyor.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar PNAS dergisinde yayınlandı. 

21 Şub 2023 - 16:00 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.

01

Funda - Hayvanlardan uzak durun artık. Dokunmayın, zarar vermeyin. ABD nin açıklamaları benim için şüphelidir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 09:45