Hızlı su arıtma metodu maliyetleri düşürecek

Araştırmacılar küçük elektrik şoklarıyla suyu dezenfekte etmeyi başardı. Yeni metot enerji kullanımında, maliyetlerde ve çevresel etkide ciddi bir düşüş sağlıyor.

Büyütmek için resme tıklayın

Yeni bulunan bir su arıtma sistemi evdeki elektrik tesisatını kullanıyor. Sistem pille de çalışabiliyor. Bu sayede çok hızlı bir şekilde güvenilir içme suyu elde edilebiliyor.

Halihazırda kullanılan geleneksel arıtma metotları çevreye bir yük getiriyor. Örneğin klorlama her ne kadar ucuz ve su şebekesinde uygulanması kolay bir yöntem olsa da doğayı tehdit eden zehirli maddelerin oluşmasına neden olabiliyor.

ABD'de yer alan Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden bilim insanları kısa elektrik şoklarıyla suyu dezenfekte etmeyi başardı. Sistem enerjiden tasarruf, maliyetlerde ve çevresel etkide düşüş sağlıyor.

Elektrik maliyetli, klor çevreye zararlı

Elektrik akımı gıdaların pastörizasyonunda kullanılmakta, ancak görece yüksek bir maliyeti olduğu için henüz içme suyu dezenfeksiyonunda kullanılmıyor. Suya elektrik uygulandığında bakterilerin hücre zarları bir elektrik devresindeki kondansatör görevi görüyor. Geleneksel elektrik akımı uygulamalarında nanosaniyelik akımlar hücre zarını bakteriyi öldürebilecek kadar hızlı yüklemiyor.

Bilim insanları bunun yerine yerel olarak şiddeti artırılan bir elektrik alan ürettiler. Bu sistem elektriği doğrudan bakterilere iletiyor. Nano boyutta altın uçlara sahip elektrotlar elektriğe bağlandığında verilen akımı anında yoğunlaştırarak akımın bakterilere çok daha hızlı ulaşmasını sağlıyor.

8 kat daha az elektrikle dezenfeksiyon 

Nature Water dergisinde yayınlanan yeni metot sudaki bakterileri öldürmek için gereken elektrik alan şiddetini geleneksel yönteme göre 8 kat azaltıyor. Suyun neredeyse anında dezenfekte olması sayesinde harcanan elektrik azalırken acil durumlarda suyun dezenfekte edilmesini mümkün kılıyor.

Bilim insanları şimdi yeni sistemin arıtma tesisleri dışında su kullanımı olan noktalarda anlık olarak uygulanabilmesini sağlamak üzere pil gibi bağımsız elektrik kaynaklarının kullanımını araştırıyor. Sistemin çevre üzerindeki baskıyı bir nebze azaltacağı düşünülüyor.

Ekli Dosyalar

20 Şub 2023 - 12:52 - Çevre


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.