ChatGPT, ABD’deki doktorluk lisans sınavını az kalsın geçiyordu

Kullanıcılarla etkin bir diyalog kuran bir yapay zeka botu olan ChatGPT son günlerde internetin gündeminden düşmüyor. İnternette arama yapma, sorulan sorulara isabetli yanıtlar verme, metin yazma konusunda kullanıcıları hayrete düşüren ChatGPT, son marifeti ile herkesi şok etti…

Haber albümü için resme tıklayın

Yapay zeka, üst düzey bir sınav olan ABD Tıp Lisans Alma Sınavı’nı (USMLE) geçmeye çok yaklaştı.

ABD Tıp Lisans Alma Sınavı’nı (USMLE) çok zor olmasıyla bilinen, temel bilim konseptlerinden biyolojik etiğe, çok fazla konuyu kapsayan, yüzlerce saat hazırlık gerektiren bir sınav.

Bununla birlikte, USMLE 3 farklı sınavın barındırıyor. ChatGPT’nin bu sorulara yanıt verebilmesi, bu ve benzer yapay zeka botlarının yakın gelecekte tıp eğitimi için faydalı olabileceğini, hastalara birtakım teşhisler koyabileceğini gösterdi.

ChatGPT’nin USMLE sınavındaki performansına ilişkin çalışmadan elde edilen sonuçlar PLOS Digital Health dergisinde yayınlandı. 

Çalışmada, “Herhangi bir özel eğitim veya takviye olmaksızın, ChatGPT 3 sınavın da geçme eşiğine çok yaklaştı. Bunun yanında verdiği yanıt ve açıklamalarda üst düzey bir uyum ve kavrayış olması dikkat çekti” ifadeleri kullanıldı.

ChatGPT hakkında

ChatGPT büyük dil modeli (Large Language Model, LLM) olarak bilinen bir tür yapay zeka. Büyük dil modelleri (LLM) yazılı tepkilere göre tasarlanır. Çok fazla miktarda örnek metin ve bazı akıllı algoritmalar sayesinde, hangi kelimelerin bir cümle içinde birlikte bulunabileceğine ilişkin tahminler yapabilmeye başlar.

Bunu, akıllı telefonlarında yazı yazarken, klavye yazılımının size kelime önermesine benzetebiliriz. Çok basit bir anlatım olsa da çalışma mantığını bu şekilde anlayabiliriz.

ChatGPT aslında bir bilgiye sahip değil. Ancak internette bulunan çok fazla miktardaki materyali analiz ederek, herhangi bir konu başlığında akla yatkın cümleler kurabiliyor.

Kurulan cümlelerin “akla yatkın” olması önemli. Farklı ifadelerin olasılıklarına bağlı olarak yapay zeka şaşırtıcı bir şekilde zeki görünebilir veya çok saçma yanıtlar verebilir.

Teste tabi tutulan ChatGPT, üç sınavda yüzde 52,4 ile yüzde 75 arasında puan aldı. Burada geçme notu genellikle yüzde 60 civarında.

ChatGPT, verdiği yanıtların yüzde 88,9'unda en az bir önemli içgörü üretmeyi başardı. Araştırmacılar bu içgörüyü "yeni, açık olmayan ve klinik olarak geçerli" olarak tanımladı.

19 Şub 2023 - 22:00 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.